Zwerfkatten
Sterilisatie huiskatten
Sterilisatie en castratie zijn eenvoudige ingrepen met veel voordelen voor de kat en de kattenbaas.
Een gecastreerde kater blijft energiek maar wordt socialer en aanhankelijker. Hij zwerft minder rond en stopt met het afbakenen van zijn territorium (sproeien). Het is ook minder waarschijnlijk dat hij vecht met andere katten waardoor hij minder kans loopt op verwondingen, ongelukken en abcessen. Een castratie voorkomt dat er nog ongewenste kittens geboren worden.
Een gesteriliseerde kattin is kalmer, wordt niet langer krols, loopt minder risico op melkklierkanker en baarmoederontstekingen en geen kans meer op een ongewenste zwangerschap/het krijgen van ongewenste kittens.
Kittens kunnen al vanaf 8 weken gecastreerd worden (als ze meer dan 1 kg wegen). Dit is even veilig als castratie op latere leeftijd. Bovendien herstellen kittens veel sneller van de operatie. Het is niet nodig om een kat eerst een nestje te laten krijgen of eerst krols te laten worden. Integendeel, het risico op gezondheidsproblemen neemt daardoor toe.
Aandachtspunten
- Vraag eerst bij de buren of de kat in jouw tuin niet hun huisdier is. Je kunt dit formulier gebruiken om je buren te verwittigen van de vangst).
- Betreft het een zwerfkat, meld dit zo snel mogelijk aan jouw gemeentelijke milieudienst.
- De partnerorganisatie uit jouw buurt vangt de zwerfkat, steriliseert/castreert ze en plaatst ze terug.
- De steriele katten krijgen een knipje in het oor. Dit onderscheidt hen van de dieren die nog niet werden geholpen.
- Tamme zwerfkatten worden via de partnerorganisatie geplaatst.
- Deze service is gratis in alle gemeenten die deelnemen aan de provinciale zwerfkattenaanpak.