Overstromingszones
Het provinciebestuur probeert overstromingen te vermijden door bij hevige regenval het teveel aan water in de waterloop tijdelijk tegen te houden (te bufferen) en daarna vertraagd af te voeren. Ze legt daarvoor bufferbekkens of overstromingszones aan. De teller staat inmiddels op 15 overstromingszones met een totale buffercapaciteit van 799.000 miljoen liter water.
Om de Limburgse gemeenten beter te beschermen tegen wateroverlast blijft het provinciebestuur investeren in maatregelen tegen overstromingen ... De 16de overstromingszone (in Borgloon) staat al op de planning.
Een overstromingszone
Een overstromingszone is een zone in het landschap waar het provinciebestuur bij hevige of langdurige regenval het overvloedige water door middel van een dijk tijdelijk tegenhoudt om te vermijden dat lagergelegen straten of dorpskernen overstromen. Daarmee kunnen we dus inspelen op de hoeveelheid water die een waterloop en haar vallei kan afvoeren. De zone die we gecontroleerd laten overstromen, vormt de overstromingszone.
Hoe werkt een overstromingszone?
Maar hoe werkt een overstromingszone juist? Hoe wordt de locatie bepaald en kunnen overstromingszones ook andere functies vervullen?