Honden raken hun warmte veel moeilijker kwijt dan mensen. Jouw viervoeter is dan ook heel gevoelig aan oververhitting.
Zo kun je hem helpen om het hoofd koel te houden.
- Ga heel vroeg of laat wandelen.
Zakt de temperatuur niet onder de 20 graden, dan ga je beter een dagje niet wandelen.
Denk eraan dat de voetzooltjes van je hond kunnen verbranden op stenen of asfalt. Ook fietsen met je hond doe je nu beter niet. - Neem je hond niet mee in de auto, zelfs niet in de schaduw of met een raam open. De temperatuur loopt razendsnel op en dat is levensgevaarlijk voor jouw viervoeter. Zelfs vijf minuten in een warme auto kan gevaarlijk zijn!
Wanneer wordt het voor jouw hond te warm in een auto?- Bij een buitentemperatuur van 20°C: na een half uur kan de temperatuur in de auto al oplopen tot 36°C wat al schadelijk is voor de gezondheid. Een kleine auto zal nog sneller opwarmen dan een grote. Hoe hoger de temperatuur buiten, hoe sneller de opwarming binnen.
- Bij een buitentemperatuur van 30°C: na 10 minuten is het al 40°C in de auto en na een half uur zelfs 48°C. Op die korte tijd kan de hond in de auto sterven.
- Laat honden bij warm weer nooit op het asfalt lopen. Hun voetzooltjes kunnen brandwonden oplopen.
- Bij een buitentemperatuur van 25°C = temperatuur van het asfalt: 51,6°C
- Bij een buitentemperatuur van 30°C = temperatuur van het asfalt: 57,2°C
- Bij een buitentemperatuur van 30,5°C = temperatuur van het asfalt: 61,7°C
- Zorg voor afkoeling.
Tips voor afkoeling
- Zorg voor voldoende drinkwater. Hou het koel met ijsblokjes maar let op dat je geen water geeft dat tegen het vriespunt zit of een massa ijsblokjes. Dieren drinken niet of nauwelijks van lauw water maar kunnen darmklachten krijgen van ijskoud water.
- Leg een natte handdoek in de diepvriezer en leg die buiten in de schaduw.
- Geef jouw hond eens een hondenijsje. Dit zijn ijsjes specifiek gemaakt voor honden die je af en toe ter afkoeling kan geven. Let wel op, gewone ijsjes zijn niet geschikt voor honden. Vul een kong (een kauwspeeltje) met wat water en hondensnoepjes en stop het in de diepvriezer. Hou de kong even onder de kraan voor je hem geeft. Anders kan de tong van jouw hond eraan vastkleven.
- Voorzie een plonsbadje, een bak met water of ga naar een veilige zwemvijver.
- Voorzie koele, schaduwrijke plekken.
- Zet de bench nooit in de zon. Vervang het deken door een handdoek en laat een deel van de bodem onbedekt, zodat jouw hond op de koele ondergrond kan liggen.
- Ook honden kunnen verbranden in de zon. Breng wat zonnecrème, aangepast voor dieren, aan op de neus, de punten van de oren, de buik en liezen. Ook hier opletten, onze gewone zonnecrème is niet geschikt voor dieren.