Loket

Studiebeurzenstichting Limburg

Contact info

Telefoonnummer

+32 11 23 81 26

E-mailadres

peter.brimioul@limburg.be

Een  studiebeurzenstichting is een schenking waarvan de opbrengst moet dienen om de studies van bepaalde jongeren te helpen bekostigen. Aanvankelijk waren het priesters, later vooral vrijgezellen en echtparen zonder kinderen, die een bepaald bedrag of goed schonken tijdens hun leven of bij testament. Het hoofddoel van deze stichtingen was echter door de eeuwen heen de naam en faam van de familie hoog te houden.

Het beheer van studiebeurzenstichtingen en het toekennen van de hieraan verbonden beurzen gebeurt door de Provinciale Commissie voor Studiebeurzenstichtingen, zoals wettelijk bepaald sinds 19 december 1864.

Je kunt steeds de meest actuele affiches met vacante beurzen hieronder downloaden.

  • Er zijn familiale en niet-familiale stichtingen.

    De oprichter van een stichting bepaalt wie kan genieten van de beurs en welke studies hiervoor in aanmerking komen. Bij de stichtingen die reeds lang bestaan kan op advies van de commissie afgeweken worden van de bepalingen van de stichter. Zij doet dit gewetensvol zodat de modernere bepalingen blijven aanleunen bij de wil van de stichter.

    Op onze affiche kun je een overzicht vinden van onze stichtingen. Ook alle (studie)voorwaarden om in aanmerking te komen voor een studiebeurs kun je daarop terugvinden.

  • De aanvraag voor het schooljaar 2024-2025 dient te gebeuren voor 1 november 2024. Dit kan via:

    Het aanvraagformulier voor het verkrijgen van een beurs moet je samen met de gevraagde documenten terugbezorgen vóór 1 november van het betrokken schooljaar. Bij de opmaak van je stamboomgegevens kun je gebruik maken van dit voorbeelddocument.

  • Als de beursgenieter nog steeds voldoet aan de door de stichter gestelde studievoorwaarden wordt de beurs uitbetaald van zodra het attest ingevuld en ondertekend door de verantwoordelijke van de onderwijsinstelling wordt teruggestuurd.

  • Een studiebeurs kan onder meer als volgt gesticht worden:

    • door een schenking gedurende het leven van de stichter
    • door een in het testament opgenomen legaat.

    De stichter maakt het geheel of een deel van zijn bezit over aan de Commissie en geeft daarbij opdracht een studiebeurzenstichting op te richten. Deze Commissie beheert vervolgens het bezit als een goede huisvader.

    De stichter moet duidelijk bepalen wie in aanmerking komt om van zijn beurs te genieten. Dat kunnen de afstammelingen van broers of zusters zijn, de afstammelingen van zijn grootouders, een bepaalde tak van de familie, ... Ook het volgen van bepaalde studies kunnen als voorwaarde gesteld worden, net als andere verordeningen zoals het onderhouden van de grafsteen van de stichter. Als er op een bepaald moment geen begunstigden zijn, kan de stichter bepalen dat de inwoners van een bepaalde gemeente in aanmerking komen.

    De stichter kan begevers-bloedverwanten aanstellen. Dit zijn personen die de stichter na zijn dood vervangen en vertegenwoordigen bij het toekennen van de beurzen. Zij worden benoemd door de Provinciegouverneur en voorgedragen door de Commissie en de bestendige deputatie van de Provincieraad. De begevers kennen de beurs toe. De commissie adviseert hen bij het nemen van deze beslissing.

  • Een legaat is een beschikking via testament waarbij de erflater aan een persoon een bepaalde geldsom of goederen nalaat. Een duo-legaat is een bijzonder legaat onder last en kan gedefinieerd worden als de techniek waarbij in een testament de erfenis in stukken wordt opgedeeld.

    Eén gedeelte gaat naar de erfgenamen en een ander deel of legaat wordt toegekend aan een instelling of organisatie met een onbaatzuchtig doel (de Provinciale Commissie voor Studiebeurzenstichtingen Limburg). Die betaalt de successierechten op de hele erfenis, waarbij háár gedeelte aan een bijzonder lage aanslagvoet (6,6 %) gerekend wordt. Op die manier krijgt de Provinciale Commissie voor Studiebeurzenstichtingen extra inkomsten én ligt de netto opbrengst van het testament voor de erfgenamen toch hoger dan wanneer ze de hele som/alle goederen zouden verwerven aan de gangbare aanslagvoet voor erfgenamen.

    Door het samentellen van de twee tarieven van successierechten, houden de erfgenamen netto meer over, hoewel zij bruto minder gelegateerd krijgen.

Commissie

De Provinciale Commissie voor Studiebeurzenstichtingen is een gedecentraliseerde openbare dienst die zelfstandig werkt onder de voogdij van het provinciebestuur.

De Provinciale Commissie voor Studiebeurzenstichtingen Limburg bestaat uit vijf leden, door de deputatie van de provincie benoemd. 
Deze leden zijn herkiesbaar en verantwoordelijk. 
Hun aantal wordt bepaald door het aantal arrondissementen per provincie.

De Commissie duidt een voorzitter, een secretaris en een ontvanger aan. 
De Commissie zetelt in het Provinciehuis in Hasselt.

De Commissie beheert momenteel in Limburg 35 stichtingen en heeft de beschikking over het uitbetalen van 228 beurzen.

Samenstelling

  •  voorzitter
    • Marc Martens, ereprovinciegriffier
  •  leden
    • Daniël Ory, ere-inspecteur RK godsdienst voor SO
    • Joseph Hougaerts, erenotaris
    • Joris Luyckx, ere-raadsheer in het Hof van Beroep te Antwerpen
    • Luk Robijns, ere-hoofdinspecteur van het Provinciaal Onderwijs Limburg

Samenstelling Administratief Centrum

  • secretaris-ontvanger: Liliane Vansummeren
  • verantwoordelijke secretariaat: Peter Brimioul

Downloads

  • Studiebeurzenstichting Limburg - vacante studiebeurzen (nl)
    studiebeurzenstichting_affiche_nl.pdf
  • Studiebeurzenstichting Limburg - vacante studiebeurzen (fr)
    studiebeurzenstichting_affiche_fr.pdf
  • Studiebeurzenstichting - Reglement van toewijzing
    studiebeurzenstichting_reglement-toewijzing.pdf