De Wissel - Ambitieus nieuwbouwproject voor provinciaal buitengewoon secundair onderwijs in Genk
22/01/2025
De oplevering van de campus is voorzien voor juli 2030. Vanaf dat moment krijgt De Wissel een vernieuwde thuisbasis die nauw aansluit bij de pedagogische visie van de school. Met de realisatie van dit nieuwbouwproject zet de Wissel een krachtige stap richting innovatief buitengewoon onderwijs voor leerlingen met bijzondere noden in Limburg voor nu en de toekomst.
Het nieuwe gebouw omvat moderne en apart ingerichte voorzieningen voor de verschillende opleidingsvormen van De Wissel, terwijl het tegelijk een gevoel van eenheid behoudt. De buitenaanleg, waaronder overdekte en open speelplaatsen, een (brom)fietsenstalling, parkeergelegenheid, sportveldjes en overige omgevingsaanleg, versterkt de functionaliteit van de campus.
67,5 miljoen euro voor provinciaal buso-onderwijs
Dit project, met een totale kostprijs van bijna 67,5 miljoen euro, wordt gerealiseerd door de beslissing van het provinciebestuur (de inrichtende macht) om in te stappen in het programma "Scholen van Vlaanderen". Dit initiatief combineert private en publieke samenwerking via het DBFM-model (Design, Build, Finance, Maintain). Het eerste perceel van Scholen van Vlaanderen omvat 29 schoolbouwprojecten verspreid over heel Vlaanderen waarvan 5 in Limburg.
"Dit zijn belangrijke stappen vooruit om onze kinderen een veilige en moderne leeromgeving te geven", zegt Vlaams minister van Onderwijs Zuhal Demir. "Deze legislatuur steken we een tandje bij om de schoolinfrastructuur te verbeteren, met naast de Vlaamse overheid ook andere partners als geldschieter."
Dankzij AGION (het Agentschap voor Infrastructuur in het Onderwijs) wordt maar liefst 71,5 % van de bouwkost en 90 % van de onderhoudskosten gesubsidieerd. Zo biedt de Vlaamse overheid essentiële financiële steun voor bouw- en onderhoudsprojecten in het onderwijs.
Provinciale steun
Ook de provincie Limburg speelt een belangrijke rol in de realisatie van dit ambitieuze project.
Met de ondertekening van de samenwerkingsovereenkomst kan dit project van start gaan. Vanuit de noden van de school zullen ontwerpers de plannen concretiseren in een omgevingsvergunning. Daarna volgt er een bouwfase van 2 jaar.
Vanaf de ingebruikname in juli 2030 draagt de provincie jaarlijks 425.000 euro bij, gedurende een periode van 30 jaar. Met een totale investering van bijna 13 miljoen euro, gespreid over 30 jaar, maakt de provincie Limburg dit project niet alleen mogelijk, maar toont zij ook een sterk engagement voor buitengewoon onderwijs met zijn specifieke doelgroepen en opleidingsvormen en dit op maat voor leerlingen van over heel de provincie.
Sandra Simons, directeur van De Wissel: "De architectuur is niet alleen flexibel en gebruiksvriendelijk, maar biedt ook rust, structuur en veiligheid aan leerlingen met specifieke onderwijsbehoeften."
Dankzij deze nieuwe infrastructuur kunnen jongeren beter ondersteund worden in hun groei naar zelfstandigheid.