- Kan ik water gaan halen bij Aquafin?
- Kan ik gezuiverd water gaan afhalen bij een bedrijf bij mij in de buurt?
- Toelating nodig voor hergebruik huishoudelijk en bedrijfsafvalwater voor irrigatie
Kan ik water gaan halen bij Aquafin?
Het afhalen van gezuiverd effluent van Aquafin is niet meer mogelijk sinds 10 juni 2022. Dit water kan nog wel gebruikt worden voor landbouw irrigatie mits bijkomende zuiveringstappen worden voorzien.
Er lopen in Vlaanderen projecten die de mogelijkheid van leidingnetwerken met aftappunten bekijken.
Voorbeeld: Irricoli.
Kan ik gezuiverd afvalwater gaan halen bij een bedrijf bij mij in de buurt?
Ja! Je mag gezuiverd afvalwater van industrie gebruiken voor irrigatie. Of er een bedrijf in jouw buurt water aanbiedt kan ja nagaan via de waterradar: www.waterradar.be
Via deze tool kan je via de selectieknop “aanbod scenario’s” kiezen voor “industrieel afvalwater”. Vervolgens geef je je adres in. De tool geeft alle beschikbare bedrijven in de buurt aan die (afval)water aanbieden voor afhaling. Een groen icoontje geeft aan dat het bedrijf in kwestie actief is en kan benaderd worden voor water afhaal. De contactgegevens en relevante informatie staan bij het bedrijf.
Bekijk een YouTube-film met uitleg over de werking van de waterradar.
Toelating nodig voor hergebruik huishoudelijk en bedrijfsafvalwater voor irrigatie
Europa legt kwaliteitseisen op aan gezuiverd afvalwater om als beregeningswater te dienen op land- en tuinbouwgronden. Deze verordening is inmiddels naar Vlaamse wetgeving vertaald en schept een kader voor zowel het hergebruik van gezuiverd huishoudelijk water als voor bedrijfsafvalwater. Irrigatie- en beregeningstoepassingen voor activiteiten die geen land- of tuinbouwactiviteiten zijn, zoals bij openbaar groen of sportvelden, vallen ook onder het wettelijke kader. Water van gesloten irrigatiesystemen, zoals containervelden of substraatteelten met waterrecuperatie en waarvan de bron geen stedelijk of bedrijfsafvalwater is, zijn uitgesloten van deze wetgeving.
Om bedrijfsafvalwater te gebruiken voor irrigatie- en beregeningstoepassingen zal een watertoelating aangevraagd moeten worden bij de Vlaamse Milieumaatschappij. De aanvraag hiervoor omvat een beschrijving van het waterhergebruiksysteem (waterbron, waterkwaliteit, gebruik, geproduceerde volume, ...) en een risicoanalyse. In de aanvraag wordt ook vastgelegd aan welke kwaliteitseisen en welke monitoringsfrequentie het water moet voldoen afhankelijk van de risicoanalyse. Een watertoelating blijft tien jaar geldig. Tijdens periodes van waterschaarste is de mogelijkheid voorzien om een eenvoudigere procedure voor hergebruik van bedrijfsafvalwater te doorlopen waardoor een toelating niet noodzakelijk is.
De kwaliteitseisen uit de Europese verordening zijn streng voor bacteriologische parameters zoals E.Coli. De zuiveringskost voor huishoudelijk afvalwater zal hierdoor sterk oplopen. Deze zomer is het daarom niet mogelijk om gezuiverd huishoudelijk afvalwater te hergebruiken. Bedrijven die reeds over een grondstoffenverklaring beschikken moeten uiterlijk binnen drie jaar een watertoelating bekomen. Tot dan blijft de grondstoffenverklaring geldig om het bedrijfsafvalwater te gebruiken als irrigatiewater.
Tip: op Waterradar.be vind je bedrijven in de buurt die gezuiverd bedrijfsafvalwater ter beschikking stellen aan land- en tuinbouwers.
Bron: Boerenbond