Wapenwet

De wapenweg van 9 juni 2006 is nog steeds van toepassing. Deze kent aan de gouverneur een centrale rol toe op het vlak van wapenvergunningen en -erkenningen. Hij is niet enkel bevoegd voor het uitreiken van vergunningen voor het aankopen, het bezitten of het dragen van een vuurwapen. De uitreiking van erkenningen inzake wapens en munitie - voor handelaars, tussenpersonen, verzamelaars - behoort eveneens tot zijn bevoegdheden. 

Steeds actuele informatie

Bij het houden van wapens of het beoefenen van sportschieten komen heel wat regels en afspraken kijken. Zodra er wijzigingen optreden in de wetgeving, of indien er relevante informatie beschikbaar is op het vlak van wapens, kun je dit hieronder nalezen.

  • (5 december 2024)

    Indexering retributies

    De retributies die verschuldigd zijn voor de aanvraag van wapenvergunningen en erkenningen worden jaarlijks aangepast aan het indexcijfer.

    Het tijdstip van indienen van de aanvraag bepaalt welke retributie verschuldigd is.

    De retributie voor aanvragen vanaf 9 december 2024 per aanvraagdossier:

    • wapenvergunningsaanvragen: 131,78 euro
    • wapendrachtvergunning: 139,53 euro.

    Voor de erkenningen gelden volgende tarieven:

    • indien ze betrekking hebben op een erkenning als wapenhandelaar of als tussenpersoon: een bedrag van tweemaal 465,10 euro
    • indien ze uitsluitend betrekking hebben op het vervaardigen, opslaan, verhandelen van of maken van munitie: een bedrag van tweemaal 310,07 euro
    • indien ze uitsluitend betrekking hebben op het bronzen, graveren of versieren van vergunningsplichtige wapens of vrij verkrijgbare wapens: een bedrag van tweemaal 232,55 euro
    • indien ze betrekking hebben op een erkenning van een museum of van een verzameling van vergunningsplichtige vuurwapens en munitie hiervoor: een bedrag van tweemaal 232,55 euro
    • indien ze uitsluitend betrekking hebben op een museum of een verzameling van munitie voor vergunningsplichtige vuurwapens: een bedrag van tweemaal 38,76 euro
    • indien ze betrekking hebben op een erkenning voor het uitoefenen van beroepsmatige activiteiten van wetenschappelijke, culturele of niet-commerciële aard met vuurwapens: een bedrag van tweemaal 232,55 euro
    • indien ze betrekking hebben op een schietstand: een bedrag van tweemaal 465,10 euro
    • indien ze uitsluitend betrekking hebben op het vervoer van wapens en munitie: een bedrag van tweemaal 310,07 euro.

    De volgende indexering vindt plaats op 9 december 2025.

  • (2 februari 2021)

    Hier vind je de geactualiseerde vragenlijst voor de theoretische proef die kandidaat-wapenbezitters moeten afleggen na de aanvraag van een vergunning. De diensten van de lokale politie, die door de gouverneur worden aangewezen om deze proef af te nemen, moeten deze lijst op de volgende manier gebruiken.

    • Aan elke kandidaat moeten 10 vragen worden gesteld.
    • De vragen moeten worden gerelateerd aan de wettige reden die de betrokkene inroept bij zijn aanvraag, zoals aangeduid in de kolommen van de lijst.
    • Elke kandidaat moet kunnen antwoorden op de laatste vraag, met betrekking tot de wettige verdediging.
    • De gegeven antwoorden moeten de elementen bevatten die in de lijst zijn opgesomd, maar het is toegelaten andere woorden te gebruiken of uitgebreider te antwoorden.
    • De proef mag zowel mondeling als schriftelijk worden afgenomen.

    Om te slagen, moet je zeven correcte antwoorden geven! Als je slaagt, krijg je een attest dat je toelaat deel te nemen aan de praktische proef. Als je niet slaagt, mag je pas een maand later opnieuw deelnemen. 

    De reglementaire basis kun je nalezen in de omzendbrief van 25 oktober 2011, over de toepassing van de wapenwetgeving.

  • (gepubliceerd op 7 mei 2020)

    Op 5 mei 2020 verscheen het Koninklijk Besluit van 23 april 2020 tot wijziging van diverse koninklijke besluiten ter uitvoering van de wapenwet, strekkende tot omzetting van Richtlijn 91/477/EEG van de Raad van 18 juni 1991 inzake de controle op de verwerving en het voorhanden hebben van wapens in het Belgisch Staatsblad. Dit KB zal in werking treden op 5 juni 2020 en bevat de volgende elementen.

    1. Mogelijkheid tot elektronische communicatie
      Het KB laat tevens toe dat de volgende documenten vanaf 5 juni 2020 ook per mail kunnen worden overgemaakt aan de Limburgse wapendienst op het mailadres wapenvergunningen@limburg.be.

      • Modellen 9, 9bis, 9 ter
      • Luiken B van modellen 4

      Het KB voorziet dat indien men dit doet men minstens 5 jaar het originele document moet bewaren.

    2. Uitleenregeling voor jagers
      Voor de houders van een geldig jachtverlof voorziet het KB vanaf 5 juni 2020 de mogelijkheid om een vuurwapen ook voor een langere periode tot maximaal 6 maanden uit te lenen. Indien de uitlening langer dan 1 week duurt dan moet de uitlener hiervan aangifte doen bij zijn lokale politiezone middels het registratie-attest model9 bis. Ook de teruggave van het uitgeleende wapen moet door de ontlener aangegeven worden bij zijn lokale politiezone.

      Er moet worden opgemerkt dat deze mogelijkheid om een wapen een langere periode uit te lenen enkel bestaat voor houders van een geldig jachtverlof. Voor houders van een sportschutterslicentie of een wapenvergunning blijven de bestaande beperkingen van kracht nl.

      1. Het betreft alleen vuurwapens van het type dat de lener mag voorhanden hebben en met het oog op een toegelaten activiteit op basis van een document waarvan hij houder is.
      2. De vuurwapens mogen slechts worden uitgeleend voor de duur van de activiteit waarvoor ze worden geleend en voor het vervoer naar de plaats van de activiteit.
      3. De vuurwapens mogen alleen worden voorhanden gehouden, gedragen en gebruikt op de plaats waar de activiteit waarvoor ze worden geleend, plaatsvindt.
      4. De lener kan een door de uitlener ondertekend schriftelijk akkoord voorleggen, evenals een kopie van het in de onder voorwaarde 1 bedoelde document, behalve indien de uitlener aanwezig is.


      Opgelet: Ook jagers moeten nog steeds voldoen aan de bovenvermelde eerste en de vierde voorwaarde.

    3. Meldingsplicht voor wapenhandelaars van verdachte transacties
      Tot slot voorziet het KB eveneens dat wapenhandelaars voortaan verplicht zijn om elke poging tot verdachte transacties te melden bij de lokale politie.

    Alle bepalingen van dit Koninklijk Besluit treden pas in werking op 5 juni 2020.

  • (gepubliceerd op 16 oktober 2019)

    Op 9 oktober 2019 verscheen het Koninklijk Besluit van 1 oktober 2019 tot wijziging van diverse koninklijke besluiten ter uitvoering van de wapenwet in het Belgisch Staatsblad. Dit KB bevat volgende elementen.

    1. Veiligheidsvoorwaarden
      • Vervoer door particulieren
        Het KB bepaalt dat particulieren hun vuurwapens slechts mogen vervoeren indien zij daarvoor over een wettige reden beschikken.
        Bij het vervoer moeten zij bovendien voldoen aan volgende voorwaarden:

        1. de wapens, munitie en laders worden vervoerd buiten het zicht
        2. de wapens, munitie en laders worden vervoerd op een wijze waarbij deze niet gemakkelijk kunnen worden gegrepen
        3. de wapens zijn ongeladen en de vervoerde laders zijn leeg
        4. tenzij dit materieel onmogelijk is, worden de vergunningsplichtige wapens vervoerd in de slotvaste koffer van het voertuig
        5. de vergunningsplichtige wapens worden hetzij onbruikbaar gemaakt door een veiligheidsslot of door het wegnemen van een voor hun werking essentieel onderdeel, hetzij vervoerd in een of meerdere slotvaste koffers of etuis
        6. de munitie wordt afzonderlijk van de wapens vervoerd in een of meerdere slotvaste koffers, tassen of etuis.

        De voorwaarden 4 tot 6 zijn echter niet van toepassing op de houders van een jachtverlof die wapens, munitie en laders vervoeren op een jachtterrein of tussen aangrenzende jachtterreinen.

  • (gepubliceerd op 21 maart 2018)

    Begin 2018 werd de wapenwet gewijzigd.

    Hierna gaan we in op de voornaamste wijzigingen die in deze nieuwe regelgeving werden opgenomen en momenteel reeds van kracht zijn.

    Neutralisering en vernietiging door de proefbank - voortaan eerst langsgaan bij de lokale politie
    Voortaan zal de Proefbank pas overgaan tot de neutralisering of vernietiging van een wapen indien diegene die erom vraagt een attest van de lokale politie bevoegd voor de verblijfplaats van de verzoeker kan voorleggen dat vermeldt dat het wapen niet staat geseind of dat de reden van de seining niet langer actueel is en dat het wapen of de lader door de verzoeker rechtmatig voorhanden wordt gehouden. Je moet je tot de lokale politie wenden voor dit attest.

    Op 12 januari 2018 werd de Wet van 7 januari 2018 tot wijziging van de wet van 8 juni 2006 houdende regeling van economische en individuele activiteiten met wapens en van het Burgerlijk Wetboek gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. 
    Op 28 februari 2018 werd het Koninklijk Besluit tot wijziging van diverse koninklijke besluiten ter uitvoering van de wapenwet, betreffende de uitlening, de neutralisering en de vernietiging van vuurwapens en tot bepaling van de procedure bedoeld in artikel 45/1 van de wapenwet gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.
    Op 1 maart 2018 werd de omzendbrief met betrekking tot de regelgeving omtrent laders, de aangifteperiode voor vuurwapens in 2018 en het attest m.h.o.o. neutralisering of vernietiging van vuurwapens gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad.

  • (gepubliceerd op 26 september 2012)

    De Wapenwet bepaalde in artikel 3 § 1, 15° dat vuurwapens uitgerust met laders met een grotere capaciteit dan de normale, zoals bepaald door de minister van Justitie voor een bepaald model vuurwapen, evenals deze laders zelf, verboden wapens zijn. Op 26 september 2012 werd een nieuw ministerieel besluit gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Hiermee wordt de maximale capaciteit van de laders voor een bepaald model van vuurwapen gedefinieerd.

    Verboden wapens en laders

    Voor volgende modellen van vuurwapens zijn laders met een grotere capaciteit dan de volgende voortaan verboden:

    • voor halfautomatische pistolen: 20 patronen
    • voor geweren met pompactie (al dan niet halfautomatisch): 10 patronen
    • voor karabijnen met hendel met randontsteking: 15 patronen
    • voor karabijnen met hendel met centrale ontsteking: 10 patronen
    • voor grendelkarabijnen met randontsteking: 20 patronen
    • voor grendelkarabijnen met centrale ontsteking: 10 patronen
    • voor halfautomatische karabijnen met randontsteking: 40 patronen
    • voor halfautomatische karabijnen met centrale ontsteking: 30 patronen
    • voor geweren met gladde loop: 10 patronen.

    Enkel voor IPSC (parcoursschieten) mogen houders van een sportschutterslicentie nog een lader voor halfautomatische pistolen gebruiken die meer dan 20 patronen kan bevatten. Dit op voorwaarde dat de lengte van de lader, gemeten aan de achterzijde, kleiner is dan 171 mm.

    In het verleden een wapen met een lader met grotere capaciteit verkregen?

    Dit besluit trad in werking op 26 september 2012. Vanaf die dag zijn zowel het aankopen als het gebruik van wapens met een grotere capaciteit door particulieren verboden. Indien jij kunt bewijzen dat je de lader met een grotere capaciteit reeds vóór 26 september 2012 hebt verworven, kun je de  lader verder behouden. Je kunt hem echter niet langer gebruiken. Je moet hem ook steeds los van het wapen bewaren. 

  • Op 24 april 2009 werd een koninklijk besluit tot bepaling van de veiligheidsvoorwaarden bij het opslaan, het voorhanden hebben en het verzamelen van vuurwapens of munitie gepubliceerd in het Belgisch Staatsblad. Het vult het koninklijk besluit van 24 april 1997 aan dat reeds veiligheidsvoorwaarden bevatte voor personen die meer dan 30 vergunningsplichtige vuurwapens opslaan.

    Veiligheidsvoorwaarden voor het opslaan van vuurwapens

    De belangrijkste wijziging ten opzichte van 1997 is, dat er een getrapt systeem van veiligheidsvoorwaarden wordt ingevoerd voor particulieren. Naarmate een particulier meer wapens bewaart, moet hij aan strengere veiligheidsvoorwaarden voldoen.

    De volgende algemene veiligheidsmaatregelen moeten altijd worden genomen:

    1. de wapens zijn ongeladen
    2. de wapens en de munitie worden steeds buiten het bereik van kinderen bewaard
    3. de wapens en de munitie zijn niet ogenblikkelijk samen toegankelijk
    4. de wapens en de munitie worden bewaard op een plaats die geen uiterlijk kenteken draagt dat er zich een wapen of munitie bevindt
    5. het is verboden langer dan noodzakelijk werktuigen die een inbraak kunnen vergemakkelijken achter te laten in de nabijheid van de plaatsen waar wapens worden bewaard.

    Bewaar jij één tot vijf vergunningsplichtige vuurwapens?

    Naast de algemene veiligheidsvoorwaarden moet je minstens één van de volgende maatregelen nemen:

    • het aanbrengen van een veiligheidsslot
    • het wegnemen en apart bewaren van een voor de werking van het wapen essentieel onderdeel
    • het bevestigen van het wapen met een ketting aan een vast punt.

    Bewaar jij zes tot tien vergunningsplichtige vuurwapens?

    Naast de algemene veiligheidsvoorwaarden moet je de vergunningsplichtige wapens bewaren in een slotvaste en in een uit stevig materiaal gemaakte wapenkast, die niet gemakkelijk kan worden opengebroken en die geen uiterlijk kenteken draagt dat ze een wapen of munitie bevat.

    Bewaar jij elf tot dertig vergunningsplichtige vuurwapens?

    Naast de vijf algemene veiligheidsvoorwaarden moet je de vergunningsplichtige wapens bewaren in een daarvoor ontworpen wapenkluis. Deze moet gesloten worden met een mechanisme dat enkel kan worden geopend met behulp van een elektronische, magnetische of mechanische sleutel, een alfabetische of numerieke combinatie of een biometrische herkenning. De wapenkluis en de munitie bevinden zich in een ruimte waarvan alle toegangen en ramen behoorlijk afgesloten zijn. De sleutels van de wapenkluis en die van de ruimte waarin de wapenkluis en de munitie zich bevinden, worden niet op de sloten gelaten. Ze bevinden zich steeds op een veilige plaats - buiten het bereik van kinderen en derden - waar alleen de eigenaar gemakkelijk toegang tot heeft.

    Bewaar jij méér dan dertig vuuwapens?

    In dit geval moet je, zoals vroeger, voldoen aan de technische veiligheidsvoorwaarden van klasse G uit het KB (zie tekst van het KB).
    OPGELET: om te bepalen onder welke categorie je valt moeten steeds alle vergunningsplichtige vuurwapens die op jouw adres worden opgeslagen in rekening worden gebracht (vb. Indien twee samenwonende personen elk 4 vergunningsplichtige vuurwapens bezitten, worden er 8 vergunningsplichtige vuurwapens opgeslagen op het adres en val je voor de veiligheidsvoorwaarden onder de categorie "van 6 tot 10 vergunningsplichtige vuurwapens").

    Veiligheidsvoorwaarden bij het tentoonstellen van lange vuurwapens toegestaan voor de jacht

    In afwijking van de bovenstaande veiligheidsvoorwaarden voor het opslaan van vuurwapens, mag je als particulier op jouw verblijfplaats lange vergunningsplichtige wapens toegestaan voor de jacht, tentoonstellen. Hierbij moet je echter enkele voorwaarden naleven:

    • de wapens zijn ongeladen
    • ze zijn onbruikbaar gemaakt door een veiligheidsslot of door het wegnemen van een voor de werking essentieel onderdeel
    • ze zijn stevig vastgemaakt aan het slotvaste etalagemeubel waarin ze zijn tentoongesteld, door middel van een ketting, een metalen kabel of een vergelijkbare voorziening, zodat ze niet gemakkelijk kunnen worden weggenomen 
    • ze worden niet tentoongesteld samen met munitie die ze kunnen afvuren en ze zijn niet ogenblikkelijk toegankelijk samen met die munitie.

    Opgelet: deze afwijking geldt enkel voor lange vergunningsplichtige wapens toegestaan voor de jacht. Andere vuurwapens kunnen niet genieten van deze afwijking.

    Veiligheidsvoorwaarden tijdens het onderhoud van wapens

    Tijdens het onderhoud worden vuurwapens binnen de volgende veiligheidsvoorwaarden gehanteerd:

    • het ongeladen wapen wordt gedurende de hele hantering in een veilige richting gehouden
    • het magazijn of de lader wordt leeggemaakt
    • de trekker wordt alleen overgehaald als het wapen in een veilige richting wijst.

    Veiligheidsvoorwaarden bij het vervoer van de wapens

    Je mag als particulier een vergunningsplichtig wapen enkel vervoeren als je de volgende voorwaarden naleeft:

    • het wapen is ongeladen en de vervoerde magazijnen zijn leeg
    • het wapen is onbruikbaar gemaakt door een veiligheidsslot of door het wegnemen van een voor zijn werking essentieel onderdeel
    • het wapen wordt buiten het zicht en buiten handbereik vervoerd, in een geschikte en slotvaste koffer of etui 
    • de munitie wordt veilig verpakt vervoerd in een geschikte en slotvaste koffer of etui
    • als het vervoer met de auto gebeurt, worden de koffers of de etuis met het wapen en de munitie vervoerd in de slotvaste koffer van het voertuig;deze bepaling is niet van toepassing op het jachtterrein
    • het voertuig blijft niet zonder toezicht achter.

    Wat te doen bij diefstal?

    Als je het slachtoffer bent van een diefstal van vuurwapens, losse onderdelen, munitie, registers of documenten met betrekking daartoe, moet je hiervan onmiddellijk aangifte doen bij een politiedienst. Je moet aan deze politiedienst binnen de 48 uur precieze gegevens verstrekken over de aard van de gestolen zaken. Ditzelfde geldt in geval van poging tot diefstal.

  • Op 20 oktober 2008 werden de uitvoeringsbesluiten inzake de nieuwe wapenwet gepubliceerd in het Belgische Staatsblad. Daarin werden wijzigingen opgenomen in verband met de modeldocumenten, de invoering van het registratie-attest voor de buksen van de buksschutterijen en het occassioneel schieten.

    Modeldocumenten

    De volgende modeldocumenten werden gewijzigd.

    • Model nr.2 - Getuigschrift van erkenning als wapenhandelaar
    • Model nr.3 - Getuigschrift van erkenning van een wapenverzameling of privémuseum
    • Model nr.4 - Vergunning tot het voorhanden hebben van een vuurwapen
    • Model nr.5 - Wapendrachtvergunning
    • Model nr.6 - Voorlopig getuigschrift van inschrijving (art. 17 Wapenwet)
    • Model nr.7 - Getuigschrift van bijzondere erkenning voor beroepsmatige activiteiten van wetenschappelijke/culturele/niet-commerciële aard met vuurwapens (art. 6, §2 Wapenwet)
    • Model nr.9 - Bericht van overdracht van een wapen aan een jager of sportschutter
    • Model nr.10 - Formulier van inbeslagname/vrijwillige afstand/inbewaargeving
    • Model nr.11 - Bericht van overdracht of verkoop van een vuurwapen door een erkende wapenverzamelaar.

    De formulieren, afgegeven overeenkomstig hun oud model, blijven evenwel geldig binnen de perken opgenomen in de wapenwet. De modellen die reeds werden uitgereikt, moeten dus niet vervangen worden. 

    Invoering van een registratie-attest (model 9) voor de buksen van de buksschutterijen

    In het koninklijk besluit van 9 juli 2007 werd bepaald dat de wapens die eigendom zijn van een erkende vereniging die zich bezighoudt met statutair omschreven activiteiten van historische, folkloristische, traditionele of educatieve aard, met uitsluiting van enige vorm van sportschieten zoals bedoeld in de gemeenschapsdecreten terzake en die voldoen aan de volgende voorwaarden, vrij verkrijgbare wapens zijn.

    De voorwaarden zijn:

    • het schieten gebeurt in een erkende schietstand, onder het toezicht van een wapen- of schietmeester en onder de verantwoordelijkheid van de vereniging
    • de wapens worden voorhanden gehouden en bewaard door de vereniging
    • de wapens worden enkel ter beschikking gesteld met het oog op en tijdens de statutair omschreven activiteit, aan leden van de vereniging en occasionele genodigden
    • de vereniging kondigt vooraf plaats en datum van haar activiteiten aan bij de lokale politie en de gouverneur.

    Het huidige uitvoeringsbesluit bevestigt dat deze wapens niet langer vergunningsplichtig zijn. Ze worden echter wel onderworpen aan de registratieplicht. Voortaan moeten de buksschutterijen voor deze vrij verkrijgbare wapens dus een registratie-attest model 9 bezitten. 
    Buksschutterijen die aan deze voorwaarden voldoen, kunnen een gratis registratie-attest model 9 voor hun buksschutterij aanvragen.

    Voor de aankoop van een nieuwe buks kunnen de buksschutterijen voortaan gebruikmaken van dit "Model 9 - Bericht van overdracht van een buks aan een buksschutterij".

    Occassioneel schieten

    Meerderjarige particulieren mogen voortaan maximaal één keer per jaar een vergunningsplichtig wapen voorhanden hebben op een erkende schietstand onder de volgende voorwaarden.

    1. Deze persoon moet houder zijn van een dagkaart die is uitgereikt door de uitbater van de erkende permanente of occassionele schietstand. De dagkaart wordt opgemaakt in drie exemplaren en is enkel geldig op de schietstand waar ze werd uitgereikt gedurende dezelfde dag. De kaart wordt doorlopend genummerd. Ze vermeldt naam en adres van de occassionele schutter, datum en plaats van het gebeuren en naam en erkenningsnummer van de schietstand. De uitbater van de schietstand ondertekent de kaart en overhandigt een exemplaar aan de occassionele schutter. Hij stuurt tevens binnen zeven dagen een exemplaar naar de gouverneur bevoegd voor de verblijfplaats van de betrokkene en houdt een exemplaar bij.
    2. Deze persoon staat onder begeleiding van een door de uitbater aangeduide persoon die overeenkomstig artikel 11 § 4 van de wapenwet is vrijgesteld van de praktische proef. Deze persoon legt de occassionele schutter vooraf de geldende veiligheidsregels en de werking van het wapen uit. Hij stelt hem het wapen ter beschikking en ziet erop toe dat het wapen veilig gemanipuleerd wordt. Hij neemt het wapen onmiddellijk daarna terug in bezit.
  • Op 22 augustus 2008 werd de wijziging van de wapenwet gepubliceerd in het Belgische Staatsblad. Deze trad in werking op 1 september 2008. Alle wijzigingen in de wapenwet kun je nalezen in de gecoördineerde versie. Ze werden in het geel gearceerd. We sommen de voornaamste wijzigingen even op.

    Uitlenen van vuurwapens door houders van een jachtverlof, een sportschutterslicentie of een wapenvergunning

    Houders van een jachtverlof, sportschutterslicentie of een wapenvergunning mogen voortaan vuurwapens aan elkaar uitlenen onder de volgende voorwaarden.

    1. Het betreft alleen vuurwapens van het type dat de lener mag voorhanden hebben en met het oog op een toegelaten activiteit op basis van een document waarvan hij houder is.
    2. De vuurwapens mogen slechts worden uitgeleend voor de duur van de activiteit waarvoor ze worden geleend en voor het vervoer naar de plaats van de activiteit.
    3. De vuurwapens mogen alleen worden voorhanden gehouden, gedragen en gebruikt op de plaats waar de activiteit waarvoor ze worden geleend, plaatsvindt.
    4. De lener kan een door de uitlener ondertekend schriftelijk akkoord voorleggen, evenals een kopie van het in de onder voorwaarde 1 bedoelde document, behalve indien de uitlener aanwezig is.

    Je kunt voor het uitlenen gebruikmaken van een modeldocument.

Wapenvergunning

Europese vuurwapenpas