Streven naar klimaatneutraliteit is zoeken naar oplossingen die ervoor zorgen dat er een evenwicht ontstaat tussen uitstoot en opname van broeikasgassen.
Teveel broeikasgassen zoals koolstofdioxide (CO2), methaan (CH6) en lachgas (N2O) in onze atmosfeer zorgen er voor dat zonnewarmte gevangen blijft en dat de aarde zo langzaam opwarmt, met alle gevolgen van dien.
De opname van CO2 gebeurt op natuurlijke wijze door planten die dit gas uit de lucht halen en via fotosynthese omzetten naar voedsel. Door te groeien leggen ze de "C" (koolstof) in hun structuur vast. Bij het afsterven van plantendelen wordt een deel van die koolstof in de bodem opgenomen, vaak voor langere tijd. Ook oceanen hebben een zeer belangrijke opslagfunctie voor koolstof.
De mens kan niet alleen de uitstoot gevoelig verminderen, maar ook de opname van broeikasgassen positief beïnvloeden. Daar bestaan hoogtechnologische oplossingen voor die vaak de noemer CCS (Carbon Capture and Storage) krijgen opgeplakt. Maar ook eenvoudiger methodes zoals het toepassen van andere landbouwtechnieken, het tegengaan van ontbossing, het gebruik van meer plantaardige materialen i.p.v. kunststoffen, het beschermen van biotopen die veel koolstof opslaan (vb. Veengebieden), ...
Klimaatneutraliteit betekent dus dat we niet méér broeikasgassen uitstoten dan we kunnen opnemen. En dat is precies wat Limburg nastreeft.