Onderwijs in Limburg biedt een handig overzicht wat de provincie allemaal biedt, ook op het vlak van klimaat, milieu en natuur voor het basisonderwijs en secundair onderwijs.
Een greep uit het aanbod:
- "MOS - duurzame scholen, straffe scholen" helpt scholen van kleuter tot secundair niveau, in gewoon en buitengewoon onderwijs, om op een boeiende en pedagogisch onderbouwde manier een eigen milieuzorgsysteem uit te bouwen (www.mosvlaanderen.be).
- Kleine duurzame projecten
Met dit subsidiereglement wil de provincie verenigingen, bedrijven, basis- en secundaire scholen en Limburgse gemeenten stimuleren om projecten uit te voeren die bijdragen aan de duurzame ontwikkeling van de provincie Limburg. - Educatieve projecten: MOS-scholen kunnen rekenen op inspiratie en begeleiding bij allerlei educatieve projecten, of het nu gaat om gidsbeurten, opvoeringen of een duurzame herinrichting.
- Educatieve pakketten: scholen kunnen tal van educatieve materialen ontlenen die het overbrengen van de soms complexe boodschappen rond natuur, milieu en klimaat effectiever en aangenamer kunnen maken.
- Nascholingen: ook in milieu- en natuureducatie verandert het voortdurend. We willen leerkrachten daarom laten kennis laten maken zowel met up-to-date inhoud als met de nieuwste lestechnieken en hulpmiddelen.
- Provinciaal Educatief Centrum: een gespecialiseerd leercentrum met een zeer ruim aanbod aan educatief materiaal, interactieve methodieken aansluitend bij de behoeftes van het Limburgs onderwijs.
De educatieve begeleiders gaan aan de slag met aparte thema’s maar nog liever met transversale werkmethodes. Milieu, natuur, techniek en wetenschap, sociale vaardigheden, klas- en schoolbeleid, … zijn thema’s waar de bezoeker een deskundige begeleiding kan voor krijgen om iedereen als "wereldburger" te versterken in zijn/haar opdracht. - PV op scholen: PV of zonnepanelen zijn een zinvolle en haalbare investering om zelf groene energie te produceren. Check via www.energiesparen.be/zonnekaart hoeveel zonne-energie de daken van je school kunnen opbrengen en tegen welke geschatte kost. Goed voor het schoolbudget, het milieu én de educatie.
- Subsidie vergroeningsprojecten van schooldomeinen
Door in contact te kunnen komen met waardevolle natuur krijgen kinderen en jongeren de kans om een zorgzame houding t.a.v. natuur en bij uitbreiding milieu en het klimaat te ontwikkelen. Het schooldomein biedt hiervoor een grote opportuniteit. Bovendien kan meer groen kan meer CO2 opnemen. Dien jouw aanvraag in en ga aan de slag. - Toekomstbeelden: het is goed om af en toe na te denken over hoe de klimaatneutrale toekomst er voor Limburg zou kunnen uitzien. Gezamenlijke beeldvorming helpt om ideeën op te doen en om als maatschappij richting te vinden. Wij deden het experiment met enkele scholen met leuk resultaat.