Dankzij een gecombineerde inzet van deze Europese subsidies met Vlaamse en provinciale cofinanciering zijn we erin geslaagd onze provincie, na de sluiting van de steenkoolmijnen, te hertekenen. De Europese subsidies die prioriteit geven aan het verhogen van het regionale concurrentievermogen en het stimuleren van de werkgelegeneid, werken sinds 1987 als een echte economische hefboom en creëren een grote ontwikkelingsdynamiek voor Limburg.
Waar de focus aanvankelijk lag op de reconversie, staan de Europese subsidies nu vooral in voor het strategisch versterken en verbreden van de Limburgse economie. Grensoverschrijdende programma’s stimuleren een samenwerking over de grenzen zodat de economische en sociale cohesie van het gebied verder versterkt kan worden.
Binnen de huidige operationele programma's ligt de nadruk op:
- het bevorderen van kennis en innovatie
- ondernemerschap
- werkgelegenheid
- duurzame ontwikkeling
- de verbetering van de levenskwaliteit.
Zonder Europese steun was de socio-economische reconversie van Limburg na de sluiting van de mijnen onhaalbaar geweest. Tegelijk heeft de financieel-economische crisis en de impact ervan op Limburg aangetoond dat Europese steun ook in de toekomst nog noodzakelijk is om de resultaten van deze socio-economische ontwikkeling te consolideren en een innovatiegedreven economie die een slimme, duurzame en inclusieve groei kan genereren, verder uit te bouwen.
Wij durven hopen dat zowel Europa als Vlaanderen, Limburg in de nieuwe programmaperiode 2014-2020 opnieuw kansen geven om aan deze ambitie verder te werken. Zo kunnen we een bijdrage leveren aan de Europese groeistrategie "Europe 2020" en "Vlaanderen in Actie".