Dieren in nood hebben behoefte aan opvang, verzorging en (her)plaatsing. Honden en katten kunnen terecht in Limburgse dierenasielen. Wilde dieren in nood hebben echter specifieke zorgen nodig. De accommodatie, de interventiematerialen, de kooien, ... van het Natuurhulpcentrum (Opglabbeek) en het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum (Heusden-Zolder) zijn daar helemaal op afgestemd.
Natuurhulpcentrum vzw (Opglabbeek)
Het Natuurhulpcentrum staat niet enkel in voor de opvang, de verzorging en de terugplaatsing in de natuur van zieke en gewonde inheemse dieren. De laatste jaren kent ook de opvang van exotische dieren een enorme toename: slangen, apen, papagaaien, ... zelfs krokodillen en leeuwen. Deze werden in beslag genomen door de overheid of werden vrijwillig afgestaan door hun eigenaars. Na verzorging worden de dieren geplaatst in gespecialiseerde opvangcentra, dierentuinen of -parken.
Dankzij de steun van de gemeente Opglabbeek, de provincie Limburg, het Vlaamse Gewest, de Europese Gemeenschap, een twintigtal personeelsleden ... én 15.000 sympathiserende leden, groeide het Natuurhulpcentrum uit tot één van de grootste Europese opvangcentra voor wilde dieren.
Natuurhulpcentrum vzw, Industrieweg Zuid 2051 in 3660 Opglabbeek, tel. 089 85 49 06, info@natuurhulpcentrum.be
Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum (Heusden-Zolder)
Het Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum is al meer dan 25 jaar actief. Het vangt in nood verkerende wilde inheemse dieren op met de bedoeling deze - na behandeling en revalidatie - terug in hun biotoop vrij te laten. Jaarlijks vangen de medewerkers meer dan 5.000 patiënten op, 24 uur per dag, zeven dagen op zeven.
Met hun professionele materialen - voertuigen, aanhangwagens, rubberboten, vangnetten, telescopische vangstokken, radiozenders ... kunnen de ervaren medewerkers elke interventie aan.
Vogel- en Zoogdierenopvangcentrum, Strabroekweg 32 in 3550 Heusden-Zolder, tel. 011 43 70 89, vogelenzoogdierenopvangcentrum@skynet.be