Je moet elk jaar de meterstand van je waterteller opnemen en doorgeven. Hou deze gegevens bij, zodat je altijd kunt vergelijken of je meer of minder hebt verbruikt. Is je verbruik gestegen en weet je niet onmiddellijk waaraan dat ligt, dan is het tijd voor een grondige check. Ook als je merkt dat het verbruik van jouw gezin hoger is dan het gemiddelde van hierboven, is het verstandig om na te gaan of je een waterlek hebt.
Dat doe je zo.
- Controleer alle kranen (ook de buiten) op lekken
Een lekkende kraan verbruikt al snel 4 liter per uur. Vergis je dus niet, ook al lijkt het lek niet zo erg. Een onopgemerkt lek loopt snel op tot tienduizenden liters per jaar! - Ga na of het toilet niet blijft lopen
Een toilet dat blijft doorlopen, is goed voor zo’n 25 liter per uur, om nog te zwijgen van het verlies op langere termijn. Als je toilet blijft doorlopen is er ofwel iets mis met de vlotter ofwel iets met de klok. Doe daarom het volgende: draai de toevoerkraan dicht en kijk wat er gebeurt.
- Blijft het water verder in de pot lopen, dan zit het probleem bij het spoelmechanisme. Ofwel blijft het bedieningsmechanisme (duw- of trekknop) hangen, ofwel moet het membraan van de klok vervangen worden, ofwel moet de klok volledig vervangen worden (indien onherstelbaar).
- Loopt er geen water meer in de pot, dan sluit de vlotterkraan niet af waardoor het reservoir zich blijft vullen en het overtollige water via de overloop wegloopt. Ofwel dicht de vlotterkraan niet meer af en blijft die lopen door een foutieve afstelling, ofwel blijft de vlotter hangen (waardoor de kraan open blijft), ofwel moet je de vlotter vervangen (indien onherstelbaar).
- Ga op zoek naar verborgen lekken
Kun je het hoge waterverbruik niet verklaren? Dan heb je misschien een verborgen lek. Bijvoorbeeld achter de muren of in de grond.
Doe dan deze snelle check.
- Noteer ’s avonds voor het slapengaan de stand van de watermeter en vergelijk deze met de stand als je ’s ochtends opstaat. Zorg er wel voor dat je ’s nachts geen waterverbruikers zoals de wasmachine of vaatwas gebruikt, en spoel ook geen toiletten door.
- Kijk vooral naar de laatste cijfers van de watermeter. Zij deze anders, dan heb je een lek.
Voor een lek op straat, een lek aan de hoofdkraan of een lek aan de watermeter bel je de watermaatschappij. Gaat het om een lek in je woning, bel dan de loodgieter. Of je herstel het zelf.
De watermaatschappij verwittigt je trouwens bij écht abnormaal verbruik. Als je verbruik bij de jaarlijkse afrekening met 50 procent en met minstens 100 m³ gestegen is, geeft de maatschappij je een waarschuwing.
Tip: draai de hoofdkraan dicht als je lange tijd weg bent van huis. Bijvoorbeeld als je met vakantie gaat of een tijdje ergens anders woont. Zo krijg je geen lekken zonder dat je het weet.
Bronnen: De Watergroep, "Goed gereld, geld bespaard", VMM