Op 22 maart is het Wereldwaterdag. Als grootste waterbeheerder in Limburg kunnen we dat niet zomaar voorbij laten gaan. Wist jij dat het provinciebestuur 15 overstromingszones beheert?
Ruimte voor water
De zware overstromingen in juli 2021 maakten duidelijk dat ruimte voor water enorm belangrijk is. De hedendaagse neerslagextremen en grondverhardingen doen die vraag enkel maar luider klinken. Ook het provinciebestuur treft maatregelen om water ruimte te geven, om enerzijds droogte en anderzijds wateroverlast te beperken.
Overstromingszones
De meest gekende maatregelen om wateroverlast te beperken zijn overstromingszones aanleggen. Daarmee kunnen we bij hevige regenval het overvloedige water opvangen en inspelen op de hoeveelheid water die een waterloop en haar vallei kan afvoeren.
Klinkt dat ver van je bed? Misschien ligt er wel eentje bij jou in de buurt zonder dat je het weet. Vlak voor de overstromingen in 2021 opende het provinciebestuur nog twee nieuwe overstromingszones: één in Borgloon en één in Hoeselt.
In totaal beheert de provincie 15 grote gecontroleerde overstromingszones die samen zo’n 640.000 m³ water kunnen bufferen. Sensoren meten continu de waterstanden in onze waterlopen en in de wachtbekkens. De provinciale toezichters hebben een permanentieregeling waardoor altijd iemand ter plaatse kan gaan, ook ’s nachts en in het weekend.
Maar hoe werkt een overstromingszone juist? Hoe wordt de locatie bepaald en kunnen overstromingszones ook andere functies vervullen? De video onderaan deze pagina leert je meer. De video neemt de overstromingszone in Romershoven (Hoeselt) als voorbeeld, de 15de overstromingszone in het beheer van de provincie.
Zie je geen video (helemaal onderaan)? Controleer dan je cookie-instellingen of ga naar Vimeo.
Lees meer over overstromingszones.
Geen 1-op-1-verhaal
Uiteraard is wateroverlast beperken geen 1-op-1-verhaal. Het is een combinatie van grote en kleine ingrepen op het terrein. Naast overstromingszones aanleggen, investeert de provincie bijvoorbeeld in hermeanderen en openleggen van beken, alsook een evenwichtig maaibeheer en onderhoud van waterlopen.
Ontdek wat je zelf kunt doen op onze pagina ‘spaarzaam met water’.
Vlaamse Waterdagen: 19-27 maart
Het provinciebestuur neemt ook deel aan de Vlaamse Waterdagen van 19 tot 27 maart. Doe mee met ons onderzoeksproject In de BRES voor water en/of ontdek de wateractiviteiten van alle partners op de website van de Vlaamse Waterdagen.
Geen reacties
Plaats een reactie