PCCE nl-BE http://www.limburg.be/pcce (c) 2021 Smartsite Provinciaal erfgoedproject "Onder de Radar" bewaart oorlogsgetuigenissen voor de toekomst http://limburg.be/Framework-Intranet/erfgoednieuws/Provinciaal-erfgoedproject-Onder-de-Radar-bewaart-oorlogsgetuigenissen-voor-de-toekomst.html vrijdag 9 oktober 2020 10:38:15

De provincie Limburg en de Universiteit Gent, hebben gisteren het participatieve project "Onder de Radar" gelanceerd.

Provincie Limburg roept iedereen op mee te struinen door de vondsten van WO II en zelf op zoek te gaan naar sporen die de laatste geheimen van WO II blootleggen. "WO II heeft fysieke littekens in het landschap, maar ook verhalen in de hoofden achtergelaten van wie erbij was. Samen vormen ze een deel van onze geschiedenis die we in gedachten en in ere moeten houden. Met de inbreng van alle Limburgers kunnen we puzzel van WO II verder aanvullen", aldus Igor Philtjens, gedeputeerde van Toerisme en Erfgoed.

Duik mee onder de radar

"Onder de Radar" brengt een overzichtsbeeld van het toenmalige Limburg en neemt 810 Duitse en Amerikaanse luchtfoto’s als uitgangspunt.
De foto’s zijn 75 jaar oud en werden door de Vakgroep Archeologie van de UGent in het Amerikaans Nationaal Archief (NARA) ontdekt.

Gedeputeerde van Erfgoed Igor Philtjens: "Erfgoed wordt vaak gezien als iets tastbaar, maar dat is het zeker niet altijd. Een groot stuk van ons erfgoed berust in de hoofden van de Limburgers. Om te vermijden dat onontdekt erfgoed verloren gaat, nodigen we in dit nieuwe project alle Limburgers, maar zeker ook alle andere geïnteresseerden en specialisten uit om ons bestaand erfgoed beter te leren kennen en het beeld te vervolledigen."

Het platform www.onderderadar.be, dat vrijdag 9 oktober bij de aftrap van de Archeologiedagen gelanceerd werd, zal verder ook een bron van inspiratie en virtueel werkveld worden voor historici, archeologen, de erfgoedsector, educatieve projecten, … Daarnaast brengen we ook getuigenissen en unieke verhalen die zich tijdens deze oorlog in en rond jouw gemeente afspeelden.

Deel je kennis

Ken je zelf een relict of een overblijfsel uit WO II? Of heb je een origineel verhaal, een foto of filmpje dat hierin past? Prik het dan vanaf 9 oktober op de kaart of op één van de vele luchtfoto’s op www.onderderadar.be.

Zesde editie ‘LEF – Durven met Limburgs Erfgoed’ is er! http://limburg.be/Framework-Intranet/erfgoednieuws/Zesde-editie-LEF-Durven-met-Limburgs-Erfgoed-is-er!.html maandag 20 september 2021 14:57:15

Magazine ‘LEF – Durven met Limburgs Erfgoed’, het tijdschrift van de afdeling Erfgoed is er.

In dit nummer maak je kennis het toekomstige Rendierjagerspad, een pad op de Zonhovense heide dat in 2024 wordt geopend voor wandelaars en erfgoedliefhebbers. Dankzij een provinciale E-xtra²-investeringssubsidie krijgen de unieke archeologische sites van de Holsteen en het rendierjagerskamp een belevingsvolle invulling.

We stellen ook graag de nieuwe educatieve website limburgin9vragen.be voor. Met een onderwijspakket voor het secundaire onderwijs en drie nieuwe, grappige animatiefilmpjes over de geschiedenis achter het graafschap Loon, de Ferrariskaart en de mijnindustrie brengt de website ons lokale verleden extra onder de aandacht bij leerkrachten en leerlingen in Limburg.

Tot slot zet LEF nr. 6 één van Limburgs mooiste plekjes in de kijker, namelijk het Sint-Agnesbegijnhof in Sint-Truiden. Sinds 1998 staat het op de lijst van Unesco Werelderfgoed. Wie vandaag de Begijnhofkerk bezoekt, kan er een schitterende reeks muurschilderingen van rond het begin van de 14de eeuw tot het begin van de 17de eeuw bewonderen.

Nog geen abonnee? Vraag het zesde nummer gratis aan via pcce@limburg.be en neem een gratis abonnement zodat je nooit meer een editie mist.

Je kunt het magazine ook online lezen èn je abonneren via www.pcce.be/LEF.