Zes landschapsparken
In Limburg kun je zes landschapsparken bezoeken, elk met hun eigen ecosystemen en unieke soorten.
- Het landschapspark Voeren
- Het landschapspark Haspengouw
- Het landschapspark Bosland
- Het landschapspark De Wijers
- Het landschapspark Kempen~Broek
- Het landschapspark Maasvallei
Zes ambassadeurs
Zes landschapsparken, zes verschillende leefwerelden, dat vraagt uiteraard om typische soorten die je moet gezien hebben. Voor elk van de landschapsparken selecteerde het Provinciaal Natuurcentrum (PNC) soorten die je vertellen welke ecosystemen je in het betreffende landschapspark vindt en waarom dit park zo belangrijk is voor hen.
In Voeren is de ambassadeurssoort de hazelmuis, een slaapmuis die nestjes maakt in de bosranden, hagen en heggen. Haspengouw pakt uit met de rinkelende grauwe gors. In Bosland vind je de mysterieuze nachtzwaluw en in De Wijers de roerdomp. In het Kempen~Broek zal je ongetwijfeld de kleine boomkikker horen roepen terwijl je in de Maasvallei op zoek kunt gaan naar de kruisdistel.
Tien om te zien!
Uiteraard is het niet mogelijk om een duidelijk beeld te krijgen over de biodiversiteit in een landschapspark aan de hand van slechts zes soorten. Daarom selecteerde het PNC maar liefst tien typische soorten per landschapspark. Deze soorten zijn stuk voor stuk verbonden aan de verschillende leefgebieden die je in de parken vindt.
Inventariseer mee!
Het PNC wil deze 60 soorten in beeld brengen. Waar zitten ze? Hoe is het met hen gesteld? Het mag duidelijk zijn dat deze evaluatie van onze natuurwaarden staat of valt met het aantal waarnemingen van de indicatorsoorten. Niet enkel de hulp van doorwinterde natuurkenners, ook jeugdbewegingen, studenten, vrijwilligers of wandelaars worden aangemoedigd om soorten waar te nemen. Elke waarneming van de gekozen soorten vergroot immers de kennis. Veel waarnemingen samen leveren goede verspreidingskaarten op.
Iedereen die een stapje in de natuur zet
- Heb je één van de soorten gezien, aarzel dan niet om deze waarnemingen door te geven. Je kunt hiervoor terecht op www.waarnemingen.be.
- Wil je een stapje verder gaan en actief meedraaien in een werkgroep of een platform? Laat het weten via pnc@limburg.be.
Student (middelbaar, bachelor of master)
- Wil je een eindwerk maken rond één van de gekozen soorten? Laat het weten via pnc@limburg.be.
Actieveling
- Je bent reeds lid van een werkgroep, maar je kunt wel wat hulp gebruiken of je hebt leuke onderzoeksideeën? Laat het weten via pnc@limburg.be.