Vlaanderen zet volop in op een geïntegreerde zorgverlening in de eerste lijn. Digitale ondersteuning van de complexe samenwerking is hierbij een grote uitdaging.
Zorg wordt steeds complexer en vraagt steeds meer afstemming door zorgverleners in gezondheid (huisarts, verpleegkundigen, apothekers, enz.), welzijn (gezinszorg, sociale diensten enz.) en ziekenhuizen. Kwaliteitsvolle zorg vraagt volgens elk langdurig zorgmodel een digitale afstemming en uitwisseling van informatie tussen zorg- en welzijnspartners, alsook met de patiënt zelf zodat hij regie kan nemen over zijn zorg. Echter werken de verscheidene zorg- en welzijnspartners binnen eigen beroepspecifieke softwaresystemen. Onderlinge linken tussen eigen het eigen softwaresysteem en deze van andere zorg- en welzijnsactoren lopen vaak niet optimaal of ontbreken. Hierdoor verloopt de afstemming in de zorg rond de patiënt niet altijd optimaal.
Dit project wil enerzijds de interoperabiliteit tussen alle actoren rond de patiënt optimaal laten functioneren hiervoor een antwoord bieden door enerzijds de koppelingen en anderzijds de hiaten in de digitale uitwisseling van gegevens in kaart te brengen en hier vervolgens mogelijke oplossingen voor bieden.en daarnaast een aantal missing links in kader van het digitaal zorg- en ondersteuningsplan realiseren. Dit alles gebeurt binnen de kaders van het ehealth plan en de Vlaamse strategie rond digitaal zorg- en ondersteuningsplan. Via co-creatie werken tal van zorg- en welzijnsactoren uit de eerste lijn samen om deze doelstellingen te realiseren. Limburg fungeert hiervoor als proeftuin en zal als hefboom gebruikt worden voor de toepassing in heel Vlaanderen.