De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Limburg lezingen: Dirk Rochtus - De macht van Duitsland

Provinciebestuur
Limburg Lezingen - Dirk Rochtus - De macht van Duitsland

In 2018 organiseert de Universiteit Hasselt een "Duitslandjaar". Op uitnodiging van de Duitse ambassade zal de universiteit, in samenwerking met de stad Hasselt en de provincie Limburg, buurland Duitsland in de kijker zetten aan de hand van academische en culturele activiteiten.

In dit kader ontvangen we op 30 januari 2018 Dirk Rochtus met "De macht van Duitsland" in het Auditorium UHasselt, Campus Hasselt.

In deze lezing brengt Dirk Rochtus een historische schets van Duitsland, hij licht het huidige Duitse politieke systeem toe en vertelt hoe Duitsland de laatste decennia is uitgegroeid tot een economische en politieke supermacht. De lezing heeft dan ook als titel: "De macht van Duitsland."

Programma

  • 18.00 u. Welkomstwoord door gouverneur Herman Reynders
  • 18.05 u. Inleiding: prof. dr. Paul Janssen, erevicerector UHasselt
  • 18.10 u. Lezing: Dirk Rochtus - De macht van Duitsland 
  • 20.00 u. Vraagstelling en afronding

Over Dirk Rochtus

Dirk Rochtus (Bornem, 1961) is licentiaat in de Germaanse filologie, bijzonder licentiaat in de internationale politiek en doctor in de politieke en sociale wetenschappen (universiteit Antwerpen). Hij studeerde ook aan de Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität Bonn het "Grundstudium an der Philosophischen Fakultät".

Hij is hoofddocent internationale politiek en Duitse geschiedenis aan KU Leuven/Campus Antwerpen (het vroegere Lessius in Antwerpen). Aan het toenmalige Lessius organiseerde hij als oprichter van het "Centrum voor Duitslandstudiën" talloze conferenties rond de politiek van de Bondsrepubliek Duitsland. Hiervoor werd hij in 2007 door de Duitse bondspresident onderscheiden met het "Bundesverdienstkreuz".

Hij publiceerde al verscheidene boeken over Duitsland waarvan het meest recente, "Duitsland. De macht van Merkel", dit jaar verscheen.

Als doctor in de politieke wetenschappen onderzoekt hij de politiek van Duitsland en Turkije en vraagstukken van nationalisme.
Hij publiceert hierover in binnen- en buitenlandse vaktijdschriften, en schrijft regelmatig opiniebijdragen voor online media (www.deredactie.be, www.knack.be, www.doorbraak.be) en voor kranten als De Morgen, De Standaard en De Tijd.


De gouverneur lanceerde, samen met de deputatie de "Limburg Lezingen". 4 tot 6 keer per jaar inspireren topsprekers uit België en het buitenland onze jonge, talentvolle en creatieve Limburgers.

Wanneer
Dinsdag, 30 januari 2018

vanaf 18 u.

Waar

Auditorum UHasselt - Campus Hasselt, Martelarenlaan 42, 3500 HASSELT

Doelgroep

Alle geïnteresseerden

Prijs

Gratis

Organisator

De gouverneur i.s.m. de deputatie van de provincie Limburg

Meer info

Inschrijven verplicht! Breng de automatische bevestiging mee als toegangsbewijs.