Kinderopvang nl-BE http://www.limburg.be/kinderopvang (c) 2019 Smartsite Wachtmomenten en het huishoudelijk reglement: tips & tricks http://limburg.be/Limburg/kinderopvang-nieuws/Wachtmomenten-en-het-huishoudelijk-reglement-tips-amp-amp-tricks.html woensdag 26 september 2018 13:25:09

Wachtmomenten zijn momenten waarin kinderen niet geprikkeld worden. Het zijn momenten waar kinderen bovendien niet zelf voor kiezen, waardoor ze zich gaan vervelen. Denk maar aan het wachten in de rij voor het eetmoment, wachten op elkaar aan het toilet, wachten op de uitleg van een activiteit, in de rij staan voor de telling van de kinderen.

Af en toe wachten is prima, maar de wachtmomenten worden best zo vaak mogelijk ingekort of speelser en uitdagender gemaakt. Wij geven jou dan ook graag tips om van deze wachtmomenten leuke momenten te maken.

Ieder opvanginitiatief heeft een huishoudelijk reglement waarin de afspraken en regels staan tussen de gezinnen en de opvang. Het is dan ook belangrijk dat dit huishoudelijk reglement niet alleen compleet is, maar ook duidelijk voor iedereen.

Om jou hiermee te helpen, geven we graag enkele tips om van het huishoudelijk reglement een helder huishoudelijk reglement te maken.

Vind je het toch moeilijk om een huishoudelijk reglement op te stellen dat duidelijk is voor iedereen of blijven de wachtmomenten probleemmomenten? Dan kun je ons altijd contacteren voor een individueel begeleidingstraject waarin je, onder begeleiding van één van de medewerkers van het Limburgs Steunpunt Kinderopvang kunt werken aan je huishoudelijk reglement of de wachtmomenten eens grondig kan aanpakken.

Ook voor andere problemen waar je mee worstelt, kun je ons steeds contacteren. Jij legt je probleem uit, wij kijken wat we voor je kunnen betekenen en samen gaan we dan aan de slag.

Interesse? Stel je vraag via ons contactformulier, wij helpen jou graag verder!

Een inspirerende studiedag “Inclusie (g)een illusie” http://limburg.be/Limburg/kinderopvang-nieuws/Een-inspirerende-studiedag-Inclusie-(g)een-illusie.html donderdag 22 november 2018 16:36:17

Op vrijdag 16 november 2018 verzamelden professionelen uit het onderwijs en de kinderopvang zich in de Boudewijnzaal van het Provinciehuis om samen na te denken over en te werken rond het thema “Inclusie”.

Zowel de lezing "Toegankelijkheid in de kinderopvang en universal design" als de workshops, "Toegankelijkheid in de praktijk", "Communicatie met ouders" en "Speelplezier voor elk kind", vielen in de smaak.

Tijdens het aansluitend netwerkmoment konden de deelnemers genieten van een broodjeslunch en werd er duchtig gediscussieerd over inclusie.

Geïnteresseerden kunnen de presentaties van de lezing en de verschillende workshops via www.limburg.be/inclusie raadplegen.

Steunpunt Kinderopvang deelt ervaringen rond eerste opleidingsjaar "Kinderbegeleider Duaal" http://limburg.be/Limburg/kinderopvang-nieuws/Steunpunt-Kinderopvang-deelt-ervaringen-rond-eerste-opleidingsjaar-Kinderbegeleider-Duaal.html maandag 17 december 2018 15:26:48

Het Limburgs Steunpunt Kinderopvang startte, samen met zijn partners Steunpunt Onderwijs Provincie Limburg, UniForm en de drie scholen, Sint-Augustinus (Bree), Wico Sint-Maria (Neerpelt) en Syntra Hasselt, het project "DUAKLIM" op: een duaal leertraject dat jongeren opleidt tot kinderbegeleiders.

Duaal leren combineert lessen en werkervaring tot een praktijkgerichte opleiding. De ervaringen uit het eerste opleidingsjaar zijn nu gebundeld in het "Eindrapport DUAKLIM".

De proeftuin voor de nieuwe studierichting "Kinderbegeleider Duaal" ging van start in het schooljaar 2017-2018.
Voor de uitrol van het project "DUAKLIM” gingen de verschillende partners, ieder met hun eigen expertise, aan de slag wat resulteerde in een succesvol en duurzaam project.

Van de twaalf leerlingen die startten met de opleiding, behaalden er elf hun diploma. Drie van deze elf leerlingen kozen ervoor verder te studeren.

De anderen kregen onmiddellijk een contract op de werkplek. De werkplekken waren zeer tevreden over de nieuwe opleiding omdat de competenties die de leerlingen ontwikkelen nauw aansluiten bij de noden van het werkveld.

Werkplek: "Het is een aanrader voor andere werkplekken omdat je een zeer gemotiveerde en goed gescreende leerling in dienst hebt. Onze ervaring is dat we de leerling na een paar weken als een volwaardige kinderbegeleider beschouwden!"

De projectpartners delen nu graag hun ervaringen in het "Eindrapport DUAKLIM". 
Wens je de bijlagen in dit rapport te ontvangen of heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met het Limburgs Steunpunt Kinderopvang via het contactformulier.

Dit project rond de nieuwe studierichting "Kinderbegeleider Duaal" werd mogelijk gemaakt met middelen uit het Europees Sociaal Fonds.