De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Europa@Limburg

Europa@Limburg

donderdag, 07 maart 2013

Europa investeert in Limburg sinds 1987. Wat begon met een herstructureringsplan van de Kempische Steenkoolmijnen resulteert vandaag de dag in 500 miljoen euro aan Europese subsidies en een 2.000-tal projecten. De Limburgers hebben hiermee hun kansen ontegensprekelijk verzilverd. Maar het werk is nog niet af. Het pad van een innovatieve, duurzame en inclusieve samenleving moet verder bewandeld worden. Samen met Europa wil de provincie nieuwe sprongen voorwaarts zetten in de sociaaleconomische ontwikkeling van Limburg.

Europese projecten in Limburg

Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Europese programma's in Limburg, werden de projecten uit de voorbije periode geïnventariseerd en samengebracht in één databank. Van elk project werd hier de basisinformatie zoals: de projectdoelstelling, het betrokken Europese programma en de toegekende Europese, Vlaamse en provinciale cofinanciering in opgenomen. Door deze databank te koppelen aan een kaartapplicatie werd het mogelijk de spreiding van de Europese programma's in de provincie Limburg te visualiseren en de Europese Limburgse projecten te lokaliseren. Het resultaat hiervan is de toepassing Europese projecten in kaart.

Dag van Europa

Ter gelegenheid van de Dag van Europa, de dag waarop in 1950 de aanzet is gegeven voor de éénwording van Europa, doen de verschillende Europese Fondsen een extra inspanning om het grote publiek te informeren over de bijdrage van Europese subsidies in hun onmiddellijke omgeving.
De provincie Limburg liet daarom een filmpje maken waarin concrete producten en diensten uit het dagelijks leven getoond worden die mee tot stand zijn gekomen met Europese steun.

Locatie: C-mine Genk - Vader en dochter zitten gezellig op een terras.

Dochter: Papa? Europa, wat is dat eigenlijk?
Vader: Hmmm … Goeie vraag. Europa is "nzichtbaar", maar toch altijd héél dichtbij.
Dochter: Hugh?
Vader: C-mine bijvoorbeeld is met Europese steun weer hip gemaakt. In uw appelsapje en in mijn pintje zit die steun trouwens óók.
Dochter: In mijn appelsap?
Vader: Zeker weten! De fruitboeren krijgen ook hulp.

Locatie: fietsroutenetwerk Borgloon - Vader en dochter fietsen tussen de bloesembomen.

Vader: Dankzij de EU is het hier ook geweldig om te fietsen. Daarom komen hier duizenden naartoe. En zo zijn er nog een hele reeks toeristenplekken die allemaal steun hebben gekregen.
Dochter: Sweet!

Locatie: Corda Campus Hasselt - Vader en dochter wandelen met de fiets door de campus.

Vader: Trouwens, de opvang waar je elke dag naartoe gaat, is er ook dankzij de EU-steun.
Dochter: ’t Zal wel.
Vader: Serieus, want van die bengels zoals gij bezighouden: dat kost stukken van mensen!
Dochter lacht.
Vader: Neen, echt, dat is behoorlijk duur. Maar met die steun kan ik met een gerust gemoed hier op de Corda Campus komen werken, terwijl gij naar de opvang gaat. Zo blijft iedereen happy!

Locatie: Thuis – Vader en dochter komen al wandelend thuis

Vader: Europa ligt zelfs op ons dak. Want het investeert in de ontwikkeling van nieuwe technologie, zoals onze zonnepanelen.
Dochter: Ik ga later ook een groen huis bouwen.

Locatie: Thuis - Vader en dochter in de living

Vader: Slim. Als ik een oude grijsaard ben, zijn er nog mooiere en betere versies. Want Europa is en blijft overal helpen.
Dochter: Och papa, gij wordt nooit oud!

Vader geeft zijn dochter een dikke knuffel.

(tekst in beeld)
Europa in je buurt

logo's: Europe Direct, Agentschap Innoveren & Ondernemen, Efro - Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling - Interreg Vlaanderen-Nederleand, Europese Unie, Konkrijk België- Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken, Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, Interreg Euregio Meuse-Rhine, ESF - Europees Sociaal Fonds, ELFPO - Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling

Debatavond Impact en uitdagingen van de brexit - maandag 20 maart 2017
IkZoekWerk - Werkt u mee? - woensdag 8 maart 2017

Nieuws

donderdag, 23 februari 2017
Leerlingen tijdens europasessies 2016
Europa en de Europese Unie zijn brandend actueel. Het aanstaande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, het toenemende aantal asielaanvragen, de vrijhandelsakkoorden, ... het is slechts...
maandag, 13 februari 2017
logo Europees Talenlabel
Het spreken van vreemde talen is een belangrijke troef. “Kennis van andere talen zorgt niet enkel voor meer kansen op de arbeidsmarkt, het is ook handig om zich verstaanbaar te maken in buitenlandse...
maandag, 30 januari 2017
Hendrik Vos en Rob Heirbaut tijdens Europees jaaroverzicht 2016
2016 was een bewogen jaar. De aanslagen in Brussel, Nice en Berlijn, de niet aflatende stroom van vluchtelingen, de handelsakkoorden die met vertraging ondertekend zijn en tal van andere internationale thema’s...