De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Limburgse Cultuurprijs 2015

Rock Herk - nominatie Limburgse Cultuurprijs 2015

maandag, 29 februari 2016

Video voor de nominatie van de Limburgse Cultuurprijs 2015

In deze video komt het genomineerde Rock Herk in beeld. Je ontdekt niet alleen de geschiedenis van Rock Herk, maar ook wat deze nominatie betekent èn wat de organisatoren doen, moesten ze de Limburgse Cultuurprijs 2015 winnen.

(Logo in beeld)
ROCK HERK

Sfeerbeelden van voorbije edities van het festival Rock Herk

Een man, Maarten Reulens, zit op een tribune en spreekt de kijker toe:
Rock Herk is het oudste alternatieve muziekfestival van het land.

(Tekst in beeld)
Maarten Reulens
organisator Rock Herk

Maarten Reulens:
Het is ontstaan in 1983, toen nog uit de stedelijke jeugdraad. Het eerste jaar Rock Herk was op één podium, met twee bands, voor enkele honderden bezoekers. Ondertussen gaan we richting editie 34
en we verwachten komende zomer 12.000 bezoekers en er spelen meer dan 30 bands over twee podia.

Sfeerbeelden van een optreden tijdens het festival.

Maarten Reulens:
Na een paar slechte jaren ten gevolge van slechte weersomstandigheden hadden we begin 2014 besloten om te stoppen met Rock Herk en om de stekker eruit te trekken. Niet iedereen vond dat kunnen. Met een paar hardnekkige leden van de raad van bestuur hebben we besloten om een wanhoopspoging te doen en Rock Herk te koop aan te bieden op eBay. Daar is toen heel wat reactie op gekomen van festivalbezoekers en de media. En uit al die reacties hebben we dan één reactie genomen en daar zijn we dan mee beginnen te praten, met Kristof Schurmans. Een Limburgse ondernemer. Samen met hem hebben we dan een crowdfundingplatform opgestart. Met dat platform, We Are Rock Herk, hebben we in een paar weken tijd 50.000,00 euro verzameld. Met die 50.000,00 euro konden we in 2014 opnieuw starten met een nieuwe editie van Rock Herk. Naast het financiële aspect dat met de crowdfunding gepaard ging, was er ook een soort van positieve vibe ontstaan door de steun van de crowdfunders vooral. Vooral die positieve vibe heeft ervoor gezorgd dat Rock Herk het de laatste jaren bijzonder goed doet op alle vlakken.

De festivalgangers genieten van een optreden. Een luchtopname van het festivalterrein.

Maarten Reulens:
Mijn persoonlijke band met Rock Herk is ontstaan zoals bij de meeste vrijwilligers. Rock Herk is een heel sociaal gebeuren en iedereen kent wel iemand die tijdens de op- en afbouw van het festival meewerkt. En zo werd ik als jonge gast al snel gevraagd om ook eens te komen helpen. Als je dan net iets gemotiveerder bent, word je door de raad van bestuur al snel gevraagd om mee te komen zetelen. En zo, voor ik het goed en wel doorhad, was die hobby uitgegroeid tot een halftijdse job, onbetaald, want we zijn allemaal vrijwilligers.

Het is avond. Het publiek geniet zichtbaar van het optreden. Een paar mensen crowdsurfen.

Maarten Reulens:
We zijn uitgegroeid tot een festival met 12.000 bezoekers, een schaal waarin we ons prima kunnen vinden. We zijn vrijwilligers en we streven niet naar grote winsten of grote bezoekersaantallen. We willen elk jaar de kwaliteit omhooghalen en onze eigenheid meer en meer aflijnen. We denken het festival zo elk jaar vroeger en vroeger te kunnen uitverkopen, wat weer zorgt voor een beetje financiële rust.

Het is dag. De bezoekers praten met elkaar op het festivalterrein. Anderen dansen.

Maarten Reulens:
Wat betekent de Cultuurprijs? Een heel grote eer. We zijn het hele jaar door bezig, zonder om ons heen te kijken, maar het is dan toch fijn dat de inspanning wordt geapprecieerd. Zeker omdat 't uit Limburg komt, net als een 30 à 40 procent van onze bezoekers. Hoe schatten wij onze kansen in? Ik heb de andere verenigingen ook eens bekeken. Ik denk dat de mensen daar ook met hart en ziel werken, en iets bijzonders op poten proberen te zetten. Als je het zo bekijkt, maakt iedereen evenveel kans op de prijs.

Een dj is aan z’n set bezig.

Maarten Reulens:
De prijs zou welkom zijn. We hebben nu weer een paar goeie jaren gehad en we zijn stilaan uit de financiële put aan het kruipen. Maar die prijs zou ons toch wat ademruimte kunnen geven om Rock Herk op een rustige manier te organiseren komend jaar.

Sfeerbeelden van het festival: optredens en dansende mensen.

(Logo in beeld)
ROCK HERK

(Tekst in beeld)
2016 Audiovisuele Studio – Provincie Limburg
i.s.m. Acidpress