De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

NV Stelimet in Genk: een dwingend wetgevend kader voor schrootbedrijven dringt zich op!

donderdag, 05 juli 2018

Op dinsdag 19 juni 2018 ontstond een zoveelste zware brand in de grote schroothoop bij Stelimet. Deze veroorzaakte een grote rookpluim die in noordoostelijke richting afdreef. Verschillende Limburgse brandweerkorpsen rukten uit om de brand te bestrijden.
Dit was ongeveer de 40ste keer dat de brandweer in de afgelopen twee jaar moest uitrukken voor een brand bij Stelimet. In mei 2017 duurde het dagenlang om de brand onder controle te krijgen. Bij deze brand diende de civiele bescherming zelfs bijstand te bieden.

Deze branden hebben een niet te onderschatten milieu-impact onder andere op de waarden van PCB’s en dioxines. De talrijke bedrijfsbranden bij nv Stelimet bewijzen eens te meer dat een dwingend wetgevend kader voor schrootbedrijven zich opdringt, zodat de milieu-impact van de schrootverwerkende bedrijven in het algemeen, maar van Stelimet in het bijzonder, aanzienlijk zal verminderen.

Dat was ook de conclusie van de vergadering van de stuurgroep Leefmilieukwaliteit Genk-Zuid, waarin onder andere ook de stad Genk vertegenwoordigd is, op donderdag 21 juni 2018.
Minister van Leefmilieu Joke Schauvliege ging echter niet in op het voorstel van de afdeling Handhaving, Milieu-Inspectie Limburg van de Vlaamse overheid en van de deputatie om strengere voorwaarden op te leggen.

De deputatie neemt daarom nogmaals contact op met de minister om de gevolgen van haar beslissing te wijzen.

Lees het volledige persbericht en de brief naar minister Schauvliege.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.