De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Gedeputeerde Moors tijdens inleidende toespraak

Innovatief agrarisch ondernemerschap en agrarische verbreding

maandag, 27 februari 2017

In het kader van de lopende editie van de provinciale innovatie-award voor de land- en tuinbouw heeft de provincie Limburg gisteren een themadag over landbouwverbreding georganiseerd. Meer dan honderd geïnteresseerden hebben in Alden Biesen (Bilzen) genoten van de educatieve workshops en de infobeurs met experten van verschillende overheidsdiensten, adviesorganen en sectororganistiates. “Deze themadag moet tonen dat een sterke verbinding tussen boer en burger een intrinsiek onderdeel is van een krachtige bedrijfsvoering," aldus Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw en Platteland.

Multifunctionele landbouw is niet meer weg te denken uit het Limburgse platteland. Gemotiveerd door economische en vaak ook maatschappelijke overwegingen  koppelen al heel wat Limburgse land- en tuinbouwers hun productie aan andere activiteiten die direct of indirect gerelateerd zijn aan de landbouwactiviteit.

Waaier aan expertise

Het realiseren van één of andere vorm van multifunctionele landbouw plaatst de landbouwer voor een aantal nieuwe uitdagingen die andere vaardigheden en competenties aanspreekt dan de ‘klassieke’ landbouwexpertise. De provincie Limburg steunt daarom diverse organisaties die met gespecialiseerd advies, kennis en expertise de Limburgse land- en tuinbouwers ondersteunen om een verbredingsactiviteit uit te bouwen.

De dienst Landbouw en Platteland heeft in Alden Biesen deze organisaties en experten samengebracht met agrarische ondernemers. In de workshops over onder meer korte keten, plattelandseducatie, agrarisch natuurbeheer, energie, groene zorg en hoevetoerisme hebben experten de belangrijkste uitdagingen voor succesvolle verbreding besproken en is er tijd voorzien om in groep in te gaan op specifieke vragen. Daarenboven hebben de aanwezige land-  en tuinbouwers maar ook heel wat landbouwers in spe op de infobeurs persoonlijk advies kunnen verkrijgen onder meer van het departement Landbouw en Visserij, het CSA Netwerk, Puur Limburg en het Steunpunt Hoeveproducten.

Gewapend met nieuwe kennis en gesterkt door getuigenverslagen en een uitgebreider netwerk is voor een deel van deze ondernemers de eerste stap naar verbreding gezet of wie weet is een verdere professionalisering van de verbredende activiteit misschien wel een interessante groeipiste.
Ideeën die  inspelen   op   de   multifunctionele   rol   van   de   landbouw en een sterke voorbeeldwaarde vertonen kunnen meedingen naar de Innovatie-Award Land- en Tuinbouw. Projecten kunnen ingediend worden tot 20 april 2017.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.