De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
voorwoord gedeputeerde Inge Moors tijdens inspiratiesessie Week van de Korte Keten

Limburgse producenten scharen zich achter de Week van de Korte Keten

maandag, 26 februari 2018

Van 26 mei tot 3 juni 2018 vindt de Week Van de Korte Keten plaats. Over heel Vlaanderen worden tal van initiatieven georganiseerd om consumenten en horecazaken vertrouwd te maken met het uitgebreide assortiment aan hoeve- en streekproducten, evenals met de producenten zelf. Ter voorbereiding hiervan heeft de provincie Limburg donderdagavond een informatie- en inspiratiesessie georganiseerd.
“Hiermee willen we lokale producenten en beleidsmakers aansporen om deel te nemen aan de campagne en na te denken over verschillende initiatieven die Limburgse hoeve- en streekproducten verder kunnen promoten,” aldus Inge Moors, gedeputeerde van Landbouw en Platteland.

De meerwaarde van korte keten-verkoop overtuigt steeds meer mensen om lokaal te kopen. De grote transparantie, de beperkte kilometers van de producten en het contact tussen consument en producent, scheppen een vertrouwensband.
Intussen zijn er meer dan 700 geregistreerde verkooppunten in Vlaanderen waar consumenten producten rechtstreeks van de landbouwers kunnen kopen en bestaat er een veelheid aan initiatieven rond korte keten. Toch koopt amper 7 % van de Belgische gezinnen fruit, groenten en vlees rechtstreeks van bij de boer. Er is dus nog heel wat groeipotentieel.

Inspiratiesessie

De inspiratiesessie in Thor Central heeft een aantal concrete ideeën opgeleverd die dit kunnen veranderen “Er wordt bijvoorbeeld gedacht aan het organiseren van kookworkshops met lokale producten, een opendeurdag, een boerenmarkt en een wandel- of fietstocht met proefhaltes bij plaatselijke boeren. De Week van de Korte keten zal dus in Limburg niet onopgemerkt voorbij gaan", stelt Bart Thoelen van het Steunpunt Hoeveproducten.

De opkomst van een 60-tal producenten getuigt van een breed engagement om Limburgse landbouwproducten meer zichtbaar te maken. “Met de faciliterende rol van het provinciebestuur, kunnen we samen het maatschappelijke draagvlak hiervoor vergroten én bijdragen aan het verduurzamen van de afzet en dus ook van de sector,” besluit gedeputeerde Inge Moors.

Alle activiteiten die georganiseerd worden tijdens de Week van de Korte Keten, kun je terugvinden via www.weekvandekorteketen.be.
Wil je zelf een idee uitwerken, dan kan je dit delen via weekvandekorteketen@limburg.be.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.