De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Strict noodzakelijke cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om over de site te navigeren, of om te voorzien in door u aangevraagde faciliteiten.
Functionaliteitscookies
Deze cookies verbeteren van de functionaliteit van de website door het opslaan van uw voorkeuren.
Prestatiecookies
Deze cookies helpen om de prestaties van de website te verbeteren, waardoor een betere gebruikerservaring ontstaat.
Online surfgedrag gebaseerde reclame cookies
Deze cookies worden gebruikt om op de gebruiker toegesneden reclame en andere informatie te tonen.
Gert Jordens van het Jessenhofke

Jessenhofke

Motto:  Hier gaat niets verloren.

Jessenhofke brouwt eerste cradle-to-cradlebier

Biologische brouwerij Jessenhofke ontwikkelde in samenwerking met de biologische seitanmakerij Maya het Maya-bier. Dat is het eerste bier ter wereld gebrouwen volgens het cradle-to-cradle (C2C)-principe.

Jessenhofke brouwt lokaal bier met lokale producten. Als overtuigd bioconsument en -producent gaat bierbrouwer Gert Jordens veel verder dan het afpunten van de voorwaarden
om zijn bier biologisch te mogen labelen. "Ik beperk het transport en rijd op lpg. Het water in onze brouwerij verwarmen we met een zonneboiler. Voor het koelwater gebruiken we regenwater, dat we dan laten teruglopen. Het lageren gebeurt gewoon buiten in de kou, zonder bij te koelen."

Restproduct van seitan als grondstof voor bier

Met het Maya-bier gaat de brouwerij nog een stap verder. Voor de productie van dat bier ging Jessenhofke een samenwerking aan met het bedrijf Maya. Dat produceert onder meer seitan, een vegetarische eiwitbron op basis van tarwe. Gert Jordens: "Toen de mensen van Maya me vertelden dat er in hun spoelwater heel wat zetmeel zit, deed dat bij mij een belletje rinkelen. Omdat water en zetmeel twee essentiële ingrediënten van bier zijn, begon ik ermee te experimenteren. Ik verving het brouwwater gedeeltelijk door het zetmeelrijke restproduct van de Maya-seitan. Dat resulteerde in het eerste bier gebrouwen volgens het C2C-principe: het Maya-bier."

Certificaat nog niet rond

De C2C-filosofie (van wieg tot wieg) beschouwt afval als voedsel of grondstof. Volgens dat concept kunnen alle materialen na hun leven in het ene product nuttig worden
ingezet in een ander product. Alle restproducten moeten kunnen worden hergebruikt of milieuneutraal zijn om de kringloop compleet te maken en dat zonder kwaliteitsverlies.

Gert Jordens: "De C2C-certifiëring is nog niet rond omdat de procedure niet op maat van levensmiddelen gemaakt is. Toch gaat hier niets verloren. Het Maya-bier is niet alleen gebrouwen met restwater. Met de draf maken we nadien brood dat we gebruiken bij onze bierproeverijen of het gaat naar een bakkerij in de buurt.

Contactgegevens dienst

Milieu en Natuur, Duurzaamheid, Directie Omgeving
Universiteitslaan 1
3500 Hasselt

tel. 011 23 83 38
e-mail mina@limburg.be


Openingsuren

Het Provinciehuis is elke werkdag geopend van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur.

Neem ook deel aan de groepsaankoop zonnepanelen - www.limburgkiest.be - limburg kiest zonne-energie
Meer weten over Limburg Stapt Over? Klik hier! Logo provincie Limburg
naar het online platform Limburg in cijfers

Nieuws

woensdag, 13 november 2019
vier vrouwen en een man in warme kledij eten een kommetje soep
Op dinsdag 17 december heet het Provinciaal Natuurcentrum je welkom voor een heel bijzondere "PNC in dialoog". Twaalf sprekers brengen die avond een interessant verhaal rond de thema’s...
vrijdag, 25 oktober 2019
Deelnemers zitten in de opleidingssessie
Vrijdag 25 oktober start de eerste Limburgse opleidingssessie binnen het SURE2050 opleidingstraject dat 11 Limburgse gemeenten en het provinciebestuur "leert" hoe ze een duurzame vastgoedvisie kunnen...
donderdag, 17 oktober 2019
Op vrijdag 11 oktober werd het captatieverbod op de onbevaarbare waterlopen in de provincie Limburg al opgeheven. Het captatie- en recreatieverbod dd. 06/09/19 op de bevaarbare waterlopen bleef wel...