De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
studenten journalistiek PXL tijdens simulatiezitting Europese Raad

Studenten PXL buigen zich over strijd tegen terreur tijdens simulatiezitting Europese Raad

maandag, 15 mei 2017

Een 40-tal studenten Journalistiek van de PXL heeft vorige vrijdag deelgenomen aan een simulatiezitting van de Europese Raad in het Europees Parlement (Brussel). Hogeschool PXL kreeg hiervoor de steun van Europe Direct Limburg. "Via dit infopunt informeren en sensibiliseren we de Limburgers over de Europese Unie", aldus Erik Gerits, gedeputeerde voor Europa. "Jongeren zijn zich nog te weinig bewust van de impact van de Europese Unie op ons dagelijks leven. En daar willen we met Europe Direct iets aan doen. Naast lespakketten voor het lager en het secundair onderwijs, willen we ook hogeschoolstudenten  informeren over het belang van Europa. Dit proberen we onder andere met dit initiatief.”

Het bezoek aan het Europees Parlement past in een intensief Europatraject dat Europe Direct en Europahuis Ryckevelde de afgelopen maanden heeft georganiseerd waarin studenten een aantal lezingen konden volgen en een paper dienden te schrijven. “Met de simulatie van de Europese Raad als sluitstuk kunnen de studenten kennismaken met het complex karakter van de Europese besluitvorming", gaat gedeputeerde Gerits verder.  “Door een gekende problematiek aan te kaarten die onze samenleving bedreigt ervaren ze hoe moeilijk het is om tot een compromis te komen.”
De simulatieoefening stond volledig in het teken van de collectieve strijd tegen het terrorisme, een actueel thema dat sinds de aanslagen in Parijs en Brussel op de Europese politieke agenda staat. “Door zich te verdiepen in het terreurvraagstuk en welke rol de EU hierin moet spelen, leren de studenten zo de verdeeldheid tussen de lidstaten begrijpen en de diverse nationale gevoeligheden goed te vatten”, verduidelijkt gedeputeerde van Europa Erik Gerits.

Eén van de voorstellen die de studenten stof tot debatteren bood, is de oprichting van een Europese inlichtingendienst. Tussen de EU lidstaten is er veel onenigheid want ieder land heeft zijn eigen inlichtingen- en geheime dienst en niet alle landen zijn bereid om informatie samen te voegen tot een grotere Europese inlichtingendienst. Mede daardoor kunnen terroristen gemakkelijker te werk gaan over de grenzen heen. Ook het bewaken van de binnengrenzen, de controle van de buitengrenzen, de drooglegging van de geldstromen naar terroristen of het voeren van een anti-radicaliseringsbeleid kwamen aan bod.

Het formuleren en verdedigen van standpunten en het sluiten van compromissen, biedt studenten Journalistiek de mogelijkheid om hun horizon te verruimen en kadert perfect in hun opleiding.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.