De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Klinisch oderzoek in labo

Onderzoekers en bedrijven pakken veroudering immuunsysteem aan

woensdag, 29 maart 2017

De universiteiten van Maastricht, Aken, Luik en Hasselt hebben gisteren de aftrap gegeven voor het project Healthy Aging – A Euregional Opportunity. Samen met vijf bedrijven uit de Euregio slaan ze de handen in elkaar om de veroudering van het immuunsysteem af te remmen of zelfs te stoppen. Het Interreg-project loopt nog tot 2018 en wordt mee ondersteund door de provincie Limburg. “Als de projectpartners slagen in hun opzet, bieden we ouderen de kans om langer gezond thuis te leven. In één weg helpen we dan ook de vergrijzingskosten drukken”, zegt Erik Gerits, gedeputeerde van Economie en Europese Aangelegeheden.

We worden gemiddeld steeds ouder, maar die stijgende levensverwachting betekent niet noodzakelijk dat we steeds langer gezond blijven. “Met de vergrijzingsgolf zie je ook een opmars van chronische ziekten: cardiovasculaire aandoeningen, astma, MS, reuma…
Aan de basis van zulke ziekten ligt een verkeerd functionerend immuunsysteem dat bovendien sneller veroudert”, zegt prof. dr. Niels Hellings, directeur van het Biomedisch Onderzoeksinstituut (BIOMED) van de UHasselt.

Biosensoren en gepersonaliseerde behandeling

Binnen het project Healthy Aging – A Euregional Opportunity slaan universiteiten, ziekenhuizen en bedrijven uit de Euregio Maas-Rijn de handen in elkaar om immuunveroudering vroeger op te sporen, zodat dit proces voorkomen, stopgezet of zelfs geremd kan worden. Prof dr. Veerle Somers (BIOMED): “Bij grote groepen patiënten  zullen we de aanwezigheid van zogenaamde biomerkers onderzoeken. Dit zijn nieuwe dan wel bestaande stoffen in het bloed die ziekten verraden en/of aankondigen. De meest geschikte biomerkers zullen dan ‘gebruikt’ worden bij de ontwikkeling van biosensoren die voor een snelle en accurate diagnose van immuunveroudering bij de (ouder wordende) patiënt moeten zorgen.”

Omdat niet iedereen op dezelfde manier reageert op een bepaalde therapie, wordt in een ander luik dan weer ingezet op ‘gepersonaliseerde geneeskunde’.
Op basis van het biomerkeronderzoek zal gewerkt worden aan een systeem dat artsen ondersteunt bij het voorschrijven van een geschikte behandeling voor de patiënt. 

Uitbouw nieuw ecosysteem

Dit project sluit nauw aan bij de SALK doelstellingen inzake de ontwikkeling van life sciences en healthcare. Hierbij wordt in het bijzonder gekeken naar niches met een sterk groeipotentieel. Healthy aging waarbij gezocht wordt naar innovaties die leiden tot een betere levenskwaliteit bij de ouder wordende populatie, is zo’n niche. De resultaten versterken de kenniseconomie en valorisatiecapaciteit van de provincie en zullen grote internationale spelers uit de gezondheidsindustrie aantrekken. Hierdoor kan een nieuw en krachtig ecosysteem rond gezond ouder worden, worden uitgebouwd. 

De 2,3 miljoen euro die vanuit het Europese Interreg programma Euregio Maas-Rijn wordt uitgetrokken, moet de brede samenwerking tussen kenniscentra en bedrijven op gang trekken. De Limburgse projectpartners UHasselt, MonaCell bvba en het geassocieerde labo IMO-IMOMEC kunnen daarnaast rekenen op een aanvullende provinciale cofinanciering ten bedrage van 365.000 euro.

 

 

 

 

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.