De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
Panelleden naast elkaar aan tafel met moderator Johny Vansevenant

Debatavond "Impact en uitdagingen van de brexit"

donderdag, 23 maart 2017

Aanstaande zaterdag zal het precies 60 jaar geleden zijn dat zes Europese landen het Verdrag van Rome hebben ondertekend. Met de ondertekening werd economische samenwerking tussen de lidstaten van de toenmalige Europese Economische Gemeenschap (EEG) geformaliseerd. Vandaag is deze gemeenschap geëvolueerd tot de Europese Unie die voorlopig nog 28 lidstaten telt. Het aanstaande vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie, zal ongetwijfeld een nieuwe wending betekenen in de geschiedenis van de Europese Unie.

"Om de impact en uitdagingen van de brexit in kaart te brengen, heeft het informatiecentrum Europe Direct van de provincie Limburg in samenwerking met Voka - KvK Limburg een debatavond georganiseerd. De avond werd bijgewoond door 140 geïnteresseerden, waaronder heel wat studenten uit het hoger onderwijs", aldus gedeputeerde van Economie en Europese Aangelegenheden Erik Gerits.

Handelsakkoord noodzakelijk

Nadat het Britse Hogerhuis eerder al haar fiat gegeven had, is vorige week ook het Lagerhuis akkoord gegaan met de opstart van de artikel-50 procedure om officieel uit de Europese Unie te stappen. Het Verenigd Koninkrijk en de andere EU-lidstaten hebben dan twee jaar de tijd om tot een (handels)overeenkomst te komen. "Door in te zetten op een zogenaamde hard brexit zal het Verenigd Koninkrijk uit de Europese interne markt stappen. Volgens prognoses zal de Europese markt dan met 16 % krimpen. Als er geen nieuw handelsakkoord komt tussen de EU-lidstaten en het VK, dan zouden 2 miljoen jobs verloren kunnen gaan in de EU, waarvan zo’n 190.000 in België.
De financiële en economische impact van de Britse ontkoppeling zullen dus ook hier voelbaar zijn", aldus gedeputeerde van Economie en Europese Aangelegenheden Erik Gerits. "Uit een recente bevraging van UNIZO Limburg en VKW Limburg bij 215 Limburgse internationaal actieve bedrijven, blijkt dat 60 % van de exporterende Limburgse bedrijven vandaag al nadelige effecten ondervindt van de brexit."

Boeiend panelgesprek

Tijdens de debatavond hebben een aantal experts terzake hun visie gegeven. Steven Van Hecke, docent vergelijkende en Europese politiek aan de Katholieke Universiteit Leuven, heeft meer gedetailleerde cijfergegevens rond de uitslag van het volksreferendum gepresenteerd. Na de inleiding had hij onder meer ook aandacht voor de politieke stoelendans als gevolg van de brexit en heeft hij een aantal scenario's voorgesteld waartoe de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU kunnen leiden.
Lawrence Cappelle, medewerker van Ivo Belet, Europees parlementslid voor de Europese Volkspartij; Gilles Suply, beleidsadviseur Europese Zaken en Internationaal Ondernemen bij het Kenniscentrum van Voka en Richard Corbatt, plaatsvervangend leider van de europarlementsleden van de Labour partij en gewezen adviseur van voormalig Europees president Herman Van Rompuy, hebben hier meteen op ingehaakt tijdens een boeiend panelgesprek.

Het panelgesprek werd aangezwengeld met een aantal stellingen van moderator Johny Vansevenant (VRT journalist). Na het debat heeft het aanwezige publiek uitgebreid de kans gekregen om vragen te stellen aan de panelleden.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.