De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

400 Limburgse vrijwilligers jaarlijks in de bres voor dieren

maandag, 26 maart 2018

Vrijdag 23 maart 2018 verzamelden meer dan 120 vrijwilligers in het Provinciehuis voor een jaarlijkse netwerkdag. Gedeputeerde Ludwig Vandenhove, bevoegd voor Dierenwelzijn, nodigde tijdens deze netwerkdag de vrijwilligers van de Limburgse dierenasielcentra uit om hun extra te bedanken voor hun inzet en bijdrage tot het dierenwelzijn in onze provincie.

Als dank voor hun inzet ontvingen de vrijwilligers een fleecedekentje voorzien van de slogan "Limburg geeft om asieldieren". Daarnaast ontvangen de Limburgse dierenasielen elk een aantal exemplaren van het handboek "Handhaving dierenwelzijn" van mevrouw Barbara Houben.

Elk jaar weer kunnen de Limburgse dierenasielcentra rekenen op een ploeg van een 400-tal vrijwilligers die zich inzetten voor uiteenlopende opdrachten: het vangen van dieren, verzorgen van dieren, poetsen van hokken, klusjesman, fotograaf, webredacteur, fundraiser, promoteam, ...

Provinciaal beleid voor dierenwelzijn

"De provincie Limburg zet actief in op dierenwelzijn en de ondersteuning van de dierenasielen. Dat vrijwilligers hierin een onmiskenbaar grote rol spelen mag duidelijk zijn. Zonder hen zouden de dierenasielen nooit zoveel werk kunnen verrichten dat voor vele dieren van onschatbare waarde is",  zegt gedeputeerde Ludwig Vandenhove, "De dierenasielsector draait nog altijd hoofdzakelijk op die vrijwilligers."

Gelukkig is de maatschappelijke aandacht voor het welzijn van dieren de laatste jaren sterk toegenomen en beleid en onderzoek volgen deze evolutie. Wegens de veelvuldige vragen over dierenwelzijn hebben veel gemeenten ondertussen een schepen voor Dierenwelzijn.

De  provincie blijft in 2018 de gemeenten sensibiliseren om mee in te stappen in diervriendelijke initiatieven.

Initiatieven

Zo is er de Valentijnsactie waarbij inwoners kortingsbonnen bij hun gemeente kunnen aanvragen voor de sterilisatie of castratie van hun huiskat (actie loopt nog tot 30 september). Gemeenten die nog niet deelnemen  kunnen de komende weken en maanden nog steeds mee op de kar springen.

Vanuit het provinciaal beleid willen we ervoor zorgen dat dieren kunnen leven in een aangename omgeving en willen we zo een omgeving maximaal mee helpen uitbouwen. De provincie vervult enerzijds een sensibiliserende en educatieve rol en anderzijds heeft ze ook een rol bij de ondersteuning van de Limburgse asielen.

Asielen vervullen immers een belangrijke rol bij de opvang van ongewenste en rondzwervende dieren. In het opvanggebied Noordoost Limburg wordt echter nog steeds gezocht naar een structurele oplossing.

De provinciale zwerfkattenaanpak die de dierenasielen in de Limburgse gemeenten voeren, blijft uniek in Vlaanderen. Het aantal meldingen van zwerfkatten blijft dalen.

De provincie Limburg ondersteunt de dierenasielen ook jaarlijkse bij het opleiden en bijscholen van vrijwilligers. Ook in 2018 zullen handboeken gratis verkrijgbaar blijven en zal gekeken worden naar verdere educatieve initiatieven die de dierenasielen kunnen helpen in het bijscholen van hun vrijwilligers. Nieuwe vrijwilligers die dit jaar starten als pleeggezin bij één van de dierenasielen kunnen zo in mei terecht voor een lesmoment in Bokrijk.

Intussen organiseert de provincie al 8 jaar “Dieren Dating Dag”, een open asieldag met als opzet de partners in de dierenwelzijnssector in Limburg op een positieve manier samen te brengen en tegelijk de drempel te verlagen voor mensen die niet de stap naar een dierenasiel durven zetten.

Lees er meer over in het persbericht.

Nieuws op maat

Het overzicht van nieuws, door jou gekozen ...

Dit e-mailadres bestaat al. Je kunt jouw voorkeuren altijd aanpassen via jouw account.