De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Fietsdiefstal

Fietsdiefstal is een vorm van "kleine criminaliteit" die grote gevolgen heeft voor het veiligheidsgevoel en de verkeersveiligheid, maar ook voor het fietsgebruik en het fietsbezit. Vandaar dat het provinciebestuur samen met de Limburgse politie- en preventiediensten van de strijd tegen fietsdiefstal een prioriteit gemaakt heeft.

Limburg is een echte fietsprovincie, zowel toeristisch en sportief, als op het vlak van dagelijkse verplaastingen. Het risico op fietsdiefstal leidt ertoe dat mensen vaak een slechte en onveilige fiets gebruiken. Soms durven ze deze niet meer te gebruiken. Hoog tijd dus om fietsdieven te slim af te zijn!

Zelf fietsdiefstal voorkomen

In de brochure "Zo stuur je fietsdieven wandelen" vind je terug wat een goed slot is, hoe je je fiets veilig sluit en vastmaakt en hoe je hem registreert, zodat de fiets na een diefstal makkelijker opgespoord kan worden. Er is ook een affiche en deurbordje ontwikkeld.

Website gevonden fietsen

Jaarlijks halen de politiediensten en gemeenten duizenden onbeheerde fietsen op. Slechts enkele ervan kunnen onmiddellijk terugbezorgd worden aan de eigenaar omdat men op het kader het rijksregisternummer van de eigenaar terugvindt. Om ervoor te zorgen dat deze "niet-gemerkte" fietsen toch bij hun eigenaar terechtkomen, kun je op www.gevondenfietsen.be zoeken in de gevonden fietsen.

Vind je je fiets hier nog niet meteen? Probeer dan later nog eens, of schrijf je in voor de e-mailmeldingen en de site brengt je op de hoogte zodra een fiets met de door jou opgegeven criteria wordt gevonden.

Raadpleeg hier de flyer en affiche over de website.

Jong begonnen …

Het provinciebestuur wil zijn steentje bijdragen om kinderen goede preventieve gewoonten en een zeker gevoel voor normen en waarden mee te geven. Daarom is samen met de Basisschool Sint-Joris in Alken een leuk boekje gemaakt. Aan de ene kant is het een tof fotoverhaaltje voor kleuters, "Een fiets stelen is niet lief". De andere kant is voor de ouders bedoeld en geeft praktische informatie en veiligheidstips in verband met kleuters op de fiets. Twee vliegen in één klap dus. 

Veilige stallingen

Diefstalveilige fietsstallingen zijn uiteraard van groot belang, zodat fietsers hun fiets vlot en veilig kunnen parkeren. Goede sloten hebben weinig zin als je de fiets niet ergens goed aan vast kunt maken. Om gemeentebesturen en scholen hierin te stimuleren, verstrekt het provinciebestuur al verschillende jaren subsidies (link naar "Subsidiereglement voor aanleg van fietsvoorzieningen 'buiten het Fietsfonds' investeringssubsidie") die tot 40 % van de kosten dekken.

Fietsgraveren

Doe altijd aangifte van een fietsdiefstal. Een goed ingevulde fietspas kan daarbij van goudwaarde zijn. Vergeet ook zeker niet je fiets te laten graveren. Een fiets die gegraveerd is met het rijksregisternummer kan, wanneer hij teruggevonden wordt na een diefstal, onmiddellijk terugbezorgd worden aan de eigenaar. Over de gravure komt een opvallende graveersticker die heel wat potentiële dieven zal afschrikken. Via www.gevondenfietsen.be kom je te weten wanneer er lokale graveeracties plaatsvinden. Ter ondersteuning van de lokale graveeracties stelt de provincie fietshangers ter beschikking.

Provincie Limburg Opleiding en Training
Wapen

Nieuws

dinsdag, 28 februari 2017
De politie-inspecteur van de Limburgse politieschool (het PLOT) staat in voor de begeleiding van het verkeerspark. Hij wordt ondersteund door een vaste kern van vrijwilligers. Na een eerste rondvraag...
dinsdag, 10 januari 2017
Agenten tijdens een oefening
De politieschool PLOT leidt de Limburgse politiediensten op in het gebruik van bijzondere EHBO-technieken om in het geval van een aanslag levens te kunnen redden. De opleiding komt er met de steun...
dinsdag, 03 januari 2017, 21.00 u.
portretfoto van Frank Westerman
We starten 2017 vurig. Auteur Frank Westerman is op 14 januari te gast in onze bib en zal ons onmiddellijk met de neus in de feiten duwen. Zin in een reality check om 2016 op gepaste wijze te verteren?...