Dode fijnsparbossen worden massaal gekapt in Limburg

Bosgroep Limburg gaat eigenaars van kleine privé-bossen helpen om hun afgestorven fijnsparren te kappen en te vervangen.  Vorig jaar alleen al zijn in Limburg 120 hectare van die bossen afgestorven omdat de fijnsparren aangetast waren door de letterzetter, een kleine kever die onder de schors leeft.  

“We noemen ons herstelplan ook wel EHBA: Eerste Hulp Bij Afgestorven fijnspar”, vertelt coördinator Patrick Meesters van Bosgroep Limburg. “Fijnsparren zijn in zowat heel Europa zwaar aangetast door de schorskever, ook wel bekend als de letterzetter. De larven van de schorskever maken lettervormige figuren onder de boomschors en tasten de waterkanalen van de boom helemaal aan. Dat zorgt ervoor dat fijnsparren massaal sterven. In 2019 werd er melding gedaan van maar liefst 119 hectare aangetast fijnsparbos.”  

Geen economische waarde

Hoewel dood hout van grote waarde is voor de biodiversiteit, heeft het geen enkele economische waarde. ”In plaats van een opbrengst te ontvangen voor het hout, moeten privé-eigenaars betalen om in hun kleinere bossen de bomen te laten kappen”, vervolgt Meesters. “De eerste stap in de aanpak is dan ook het bundelen van de vele kleine percelen, om het probleem kostenefficiënt aan te pakken.”

Machines

Vervolgens moet er zo snel mogelijk nieuw bos groeien, om te voorkomen dat het hele bos ingepalmd wordt door Amerikaanse vogelkers, die niet thuis hoort in onze natuur. Omdat manueel aanplanten veel geld kost,  kiest de Bosgroep voor een samenwerking met bosexploitanten om het bos op een natuurlijke manier efficiënt te verjongen met gespecialiseerde machines. Maar het bundelen van kleine bossen die dicht bij elkaar liggen, biedt nog een ander voordeel. “Indien manueel aanplanten van bossen toch noodzakelijk is, kunnen we daarvoor subsidies aanvragen”, vult Meesters aan. 

Herstel van de biodiversiteit

Gedeputeerde Bert Lambrechts benadrukt tenslotte dat de hele maatschappij baat heeft bij deze actie. “In het landschap creëren we mozaïeken van afwisselend oudere en jonge bomen en een mix van boomsoorten. Heterogene bossen zijn beter opgewassen tegen de klimaatverandering én bevorderen de biodiversiteit.”

Mensen die fijnsparbossen hebben en ook hulp nodig hebben kunnen mailen naar bosgroep@limburg.be.

Meest gelezen