De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken.

Strict noodzakelijke cookies
Deze cookies zijn strikt noodzakelijk om over de site te navigeren, of om te voorzien in door u aangevraagde faciliteiten.
Functionaliteitscookies
Deze cookies verbeteren van de functionaliteit van de website door het opslaan van uw voorkeuren.
Prestatiecookies
Deze cookies helpen om de prestaties van de website te verbeteren, waardoor een betere gebruikerservaring ontstaat.
Online surfgedrag gebaseerde reclame cookies
Deze cookies worden gebruikt om op de gebruiker toegesneden reclame en andere informatie te tonen.

Hoevezuivelcoöperatie

Laatst aangepast donderdag, 17 december 2015, 16.57 u.

Doordat steeds meer consumenten belang gaan hechten aan de afkomst van een product, zit de vraag naar hoeveproducten in de lift. De ontwikkeling en productie van hoeveproducten is echter niet eenvoudig. Voor de ontwikkeling van een nieuw hoeveproduct dient de landbouwer, naast een volledige kennis over de eigenschappen van zijn primair product, over creativiteit en een minimale kennis van zijn eindproduct te beschikken. Bovendien blijft de aanschaf van productiematerieel vaak een grote drempel om te starten met hoeveproducten en werkt de voedselveiligheidwetgeving dikwijls beperkend waardoor het volume veelal erg klein is. Voor veel landbouwers is het dan ook niet gemakkelijk om met alle bovenstaande factoren rekening te houden.

Met het oog op de ondersteuning van de landbouwer heeft de dienst Landbouw en Platteland, in het kader van het LEADER programma, het project “De hoevezuivelcoöperatie: een verrijking van het Limburgse zuivelassortiment" ingediend. Dit project moet krachtige hefboomimpulsen geven aan de melkveehouderij in Noord-Limburg. Het project is enerzijds een opstap en hulpmiddel naar schaalvergroting of productieaanvang, zodat landbouwers een betere financiële efficiëntie van hun zuivelproducten kunnen bewerkstelligen. Anderzijds speelt het project in op de vraag naar hoeveproducten en de vraag naar kennis over de ontwikkeling van het product, de feeling die de consument opnieuw met het productieproces wil hebben. Bijkomend voordeel is dat het maatschappelijke luik eveneens een positief effect heeft op de verbreding van het maatschappelijk draagvlak van de land- en tuinbouwsector en dat door het korte keten-segment milieuvoordelen worden gehaald bij het verminderd aantal voedselkilometers.

Het project loopt in 3 fasen over de periode van 1 november 2013 tot 30 juni 2015.

Contactgegevens dienst

Landbouw en Platteland, Directie Ondernemen
Universiteitslaan 1
3500 Hasselt

tel. 011 23 74 42
e-mail landbouwenplatteland@limburg.be

Openingsuren

Het Provinciehuis is elke werkdag geopend van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur.

Alle personeel van deze afdeling

Eet meer Limburg

Nieuws

vrijdag, 23 augustus 2019
Overzicht gebieden met captatie- en recreatieverbod
Door het warme weer van de afgelopen dagen neemt de kans op de bloei van blauwalgen toe, vooral op stilstaand of traag stromend water. Op 23 en 24 juli werden op het kanaal Bocholt-Herentals...

Prikbord