TVL-reeks (2016)

Klimaatwandeling

Laatst aangepast maandag, 31 oktober 2016

TVL uitzending van 31 oktober 2016 met Ludwig Vandenhove

Mayer Hillman, Engels milieuactivist verwoordt de klimaatverandering als volgt: ”De aarde wordt een derde wereldland als het klimaat te veel opwarmt.”

Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur: “Klimaatwandelingen zijn een initiatief van de provincie Limburg en een organisatie van het Provinciaal Natuurcentrum. Vandaag zijn we in Haspengouw maar dat kan evengoed in het Noorden van Limburg, evengoed aan de Maaskant zijn. Elke keer kunnen de mensen specifiek de impact zien van de klimaatverandering op een regio in hun eigen gemeente.
Klimaatwandelingen zijn heel laagdrempelig. We hebben beslist om dat initiatief ook in 2017 verder te zetten, dus organisaties kunnen contact opnemen met het Provinciaal Natuurcentrum om dit te organiseren.“

Omer Vanstraelen is een van de gediplomeerde klimaatgidsen van het Provinciaal Natuurcentrum. Aan de hand van concrete voorbeelden weet hij de deelnemers te boeien.

De impact van de mens op het milieu is enorm en dus ligt ook de oplossing bij de mens zelf. Het sleutelwoord? Gedragsverandering!

Meer info: www.provinciaalnatuurcentrum.be

De video opent met een luchtbeeld van Domein Nieuwenhoven
Tekst in beeld: Trots op Limburg

Beelden van mensen in een bos die naar een gids luisteren.

De gids Omer Vanstraelen vertelt: Mayer Hillman, dat is een Engelse milieuactivist en die verwoordt het zo: ”De aarde wordt een derde wereldland als het klimaat te veel opwarmt.”

Beelden: wandelaars in het bos, luchtbeelden Provinciaal Domein Nieuwenhoven.

Verteller: En daarmee is meteen de toon gezet voor de 100ste klimaatwandeling. Die heeft plaats in het Provinciaal Domein Nieuwenhoven. De wandeling is een initiatief van de provincie Limburg en een organisatie van het Provinciaal Natuurcentrum.

Tekst in beeld: Ludwig Vandenhove, gedeputeerde van Leefmilieu en Natuur

Ludwig Vandenhove: We doen dat in heel Limburg. Vandaag zijn we in Haspengouw maar dat kan evengoed in het Noorden van Limburg, evengoed aan de Maaskant zijn. En natuurlijk elke keer kunnen de mensen specifiek de impact zien van de klimaatverandering op een regio in hun eigen gemeente. Het is iets meer dan een gewone wandeling. Het is gemiddeld 3 kilometer, maar mensen krijgen uitleg over wat allemaal veranderd is als gevolg van het klimaat.

Beelden: bomen, bos, wandelaars krijgen uitleg van gids Omer Vanstraelen.

Verteller: Omer Vanstraelen is een van de gediplomeerde klimaatgidsen van het Provinciaal Natuurcentrum. Aan de hand van concrete voorbeelden weet hij de deelnemers te boeien.

Omer Vanstraelen vertelt aan de wandelaars: De vleesindustrie is verantwoordelijk voor 14,5 % van de broeikasgassen. Dat is meer dan de hele transportsector.

Beelden: natuur, grazende koeien in een weide.

Tekst in beeld: Omer Vanstraelen, klimaatgids

Omer Vanstraelen: Ik vertel ze over dingen die ze kennen, waar ze zelf mee te maken hebben. En als je praktische voorbeelden neemt, dan verstaan mensen dat heel goed.

Omer Vanstraelen vertelt aan de wandelaars: Nu wil ik de koe niet beschuldigen, zeker niet. Alle geleerden zijn het erover eens, eigenlijk zijn wij het die het veroorzaken.

Beelden: Omer en wandelaars in het bos.

Verteller: De impact van de mens op het milieu is enorm en dus ligt ook de oplossing bij de mens zelf. Het sleutelwoord? Gedragsverandering!

Omer Vanstraelen: Als je dat alleen al voor ogen houdt, waar verbruik ik energie, kan ik het op een andere manier doen, zonder dat ik dan slaaf word van mijn activiteit maar dat ik van de andere kant toch uitstoot bespaar, toch een ecologische voetafdruk verklein, dan ben je wel heel goed bezig.

Beelden: reiger aan een vijver, herfstbeelden in het bos.

Omer Vanstraelen vraagt aan de groep wandelaars: De autobus of met de lijnbus? Neen. En met de fiets? Ah, dat is goed! Eén, twee, …

Tekst in beeld: Benny Bamps, burgemeester Nieuwerkerken

Benny Bamps: Vandaag was ik met de wagen hier. Maar de volgende keer dat ik naar een wandeling kom, of naar een gidstocht kom. Dan kom ik met de fiets.

Ludwig Vandenhove: We moeten zoeken naar eenvoudige dingen om de mensen, de burger dat uit te leggen en daarom zijn die klimaatwandelingen heel laagdrempelig. We hebben beslist om dat ook in 2017 verder te zetten, dus verenigingen die dat willen doen, ook buurtcomités, laten we zeggen een aantal mensen samen, kunnen contact opnemen met het Provinciaal Natuurcentrum om dit te organiseren.

Tekst in beeld: pnc@limburg.be - tel. 011 26 54 50

Tekst in beeld: Eddy Bangels, klimaatwandelaar

Beelden: wandelen in het bos, luchtbeelden landschap domein Nieuwenhoven.

Eddy Bangels: Een heel interessante wandeling. Ik heb heel wat bijgeleerd. Ik hoop dat iedereen die erbij was voor zichzelf kan uitmaken wat hij kan doen om het klimaat te verbeteren.

Beelden: de gids wijst op een kaart, de groep wandelaars kijkt, later wandelen ze verder.

Omer Vanstraelen: Je krijgt gemakkelijker mensen mee als je het op een positieve manier aanbrengt, en hen positief meetrekt. Dan wel wanneer je daar met je vingertje staat de boeman uit te hangen zal ik maar zeggen. Het is nog niet te laat, 5 voor 12. Op 5 minuten kan je veel doen. Denk maar eens aan een goede koers.

Verteller: Check zeker de website van jouw gemeente om na te gaan wanneer er een klimaatwandeling gepland is.

Tekst in beeld: Volg provincie Limburg - Twitter: @LimburgBe - Facebook: /LimburgBe - Praat mee #LimburgBe