De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder

Limburgse Cultuurprijs 2015

Europees Muziekfestival voor de Jeugd - winnaar Limburgse Cultuurprijs 2015

maandag, 29 februari 2016

Video voor de nominatie van de Limburgse Cultuurprijs 2015.

Het Europees Muziekfestival voor de Jeugd is een jaarlijkse internationale muziekontmoeting voor jongeren in Neerpelt. In deze video krijg je een overzicht van het ontstaan en de geschiedenis van het festival, wat het betekent om genomineerd te zijn voor de Limburgse Cultuurprijs 2015 èn wat er gebeurt, moest EMJ de prijs winnen.

(Logo in beeld)
Europees
Muziekfestival
voor de Jeugd Neerpelt

Verschillende sfeerbeelden van het Muziekfestival voor de Jeugd in Neerpelt.

Een man, Rutger Nuyts, staat bij een kiosk en spreekt de kijker toe:
Het EMJ is een jaarlijks, internationaal muziekgebeuren in Neerpelt voor kinderen onder 25 jaar.

(Tekst in beeld)
Ruter Nuyts
voorzitter EMJ

Rutger Nuyts:
Het ene jaar zijn het koren en het andere jaar zijn het instrumentale ensembles. Het idee achter het festival is dat wij kinderen, de jeugd van vandaag, willen motiveren samen muziek te maken voor het grote publiek.

Een jongeman wordt geïnterviewd door de VRT. Verschillende jongeren bespelen, op straat of binnen, een muziekinstrument.

Rutger Nuyts:
Het muziekfestival is ontstaan in 1953. En nu, 64 edities verder, staan er jaarlijks 4.000 tot 5.000 kinderen op het podium hier in Neerpelt. Het festival duurt meerdere dagen en elke dag volgen wij hetzelfde patroon. De voor die dag geselecteerde groepen brengen een aantal werken voor de jury, soms ook een plichtwerk. De jury gaat hen daarop beoordelen. En zodra dat gedaan is, komen alle groepen samen en gaan ze in stoet richting de proclamatiezaal. Wij proberen van de proclamatie een bijzonder gebeuren te maken, een verbroedering tussen de Europese deelnemers. En dan ook de puntenuitreiking.

Fanfares marcheren door de straten van Neerpelt, aangemoedigd door de toeschouwers.

Rutger Nuyts:
Naast het bestuur en alle comités, die uit vrijwilligers bestaan, maken we ook tijdens het festival gebruik van meer dan 550 vrijwilligers die hand- en spandiensten leveren. Onze vrijwilligers staan bijvoorbeeld in voor het vervoer van mensen, maar ook voor het bedelen van maaltijden, ze staan ook in voor het organiseren van professionele tv-shows, en gelukkig vinden wij in dit dorp ook genoeg vrijwilligers om alle jobs in te vullen. Voor veel van onze deelnemers is 't festival een hoogtepunt van het jaar. Wij gaan wel zeker streven naar meer internationalisering van ons festival. Bijvoorbeeld in 2018 gaan we, samen met Cork, één groot festival organiseren, om zo ook groepen uit de rest van de wereld, en niet alleen Europa, de kans te geven om een reis naar Europa te maken voor meer dan alleen een weekend, voor twee weken, en zodoende twee kwalitatieve festivals te bezoeken in Europa.

Beelden van de proclamatie. De presentatrice zegt:
En dan is het nu tijd voor de officiële proclamatie.

De presentator:
Eerste prijs Cum Laude.


De winnaars juichen. Het publiek applaudisseert enthousiast. Er wordt vuurwerk afgeschoten.

Rutger Nuyts:
Elke prijs is prachtig om te mogen ontvangen, natuurlijk. Ik vind dat wij de moeite zijn om hem te verdienen, maar ik heb naar onze concurrenten gekeken en hun initiatieven zijn natuurlijk ook geweldig. Aan de andere kant, natuurlijk, zo'n prijs winnen, waar dan ook nog een geldbedrag aan gekoppeld is, daar zijn we zeer blij mee. En waarvoor we dat gebruiken? Ja, dan denk ik vooral aan onze internationalisering en uitbreiding en de uitbouw van de relaties met andere festivals. Zodat we Neerpelt, Limburg, nog beter kunnen uitdragen naar de buitenwereld. Ik denk dat we daarvoor het geld heel goed kunnen gebruiken.

Het festival zit erop. De presentatrice zegt:
Zoals je ziet, zijn we niet te stoppen.

De presentator:
We hopen dat je ervan genoten hebt en we zien je graag terug in Neerpelt. Tot ziens.

De presentatrice:
Dag.

De band speelt “Don’t Stop me Now” van Queen. Het publiek doet de Mexican wave.

(Logo in beeld)
64e Europees
Muziekfestival
voor de Jeugd Neerpelt
29 april – 2 mei 2016
www.emj.be