De provincie Limburg gebruikt cookies om jouw surfervaring op deze website gemakkelijker te maken. Meer info
Ga verder
PCCE

Immaterieel erfgoed

Naar aanleiding van de UNESCO-conventie over Immaterieel Erfgoed, door Vlaanderen ondertekend in 2006, is de aandacht voor het immaterieel erfgoed sterk gestegen en startte de ontwikkeling van een doelgericht beleid. De aandacht gaat hierbij naar tradities, gewoonten, verhalen, gebruiken, technieken, ... zeg maar de niet-tastbare elementen van ons cultureel erfgoed.

In 2008 richtte de Vlaamse overheid de "Vlaamse inventaris voor immaterieel cultureel erfgoed" op. Op deze lijst staan tot nu voor Limburg:

  • de zeven-jaarlijkse Kroningsfeesten van Tongeren
  • de zeven-jaarlijkse Virga Jessefeesten te Hasselt
  • het Oud-Limburgs schuttersfeest.

Deze lijst vormt als het ware de wachtkamer voor opname op de "Representatieve lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid" van UNESCO. 

Eén van de volgende reeds voorgedragen kandidaten is het "Domein Bokrijk", mede omwille van het behoud van de oude ambachten.

Plaatselijk immaterieel erfgoed

Meer bescheiden, maar daarom niet minder belangrijk, vormt de aandacht voor het plaatselijke immateriële erfgoed. Het PCCE tracht hier een stimulerende en aanmoedigende rol te vervullen, naar zowel volkskundige als oudheidkundige kringen.
Maar ook andere verenigingen die rond het immateriële erfgoed een werking willen ontplooien kunnen rekenen op onze hulp.

Aan volgende projecten hebben we onze steun verleend:

Jazz Bilzen
Limburg in klank en beeld

Contactgegevens dienst

Onroerend Erfgoed, Directie Omgeving
Universiteitslaan 1
3500 Hasselt

tel. 011 23 75 75
fax 011 23 81 11
e-mail pcce@limburg.be
http://www.pcce.be

Openingsuren

Het Provinciehuis is elke werkdag geopend van 9 tot 12 uur en van 13.30 tot 17 uur.